مولوی عبدالحمید، امامجمعه اهل سنت زاهدان، که روز چهارشنبه از رهبر جمهوری اسلامی پاسخی به نامه گلایهآمیز خود در مورد تبعیضها علیه اهل سنت در ایران دریافت کرده بود، روز پنجشنبه ۱۶ شهریور به این واکنش پاسخ داد.
به گزارش وبسایت رسمی مولوی عبدالحمید، وی در پاسخ خود به علی خامنهای بار دیگر بر «رفع هر نوع تبعیض و نابرابری بین مردم شریف ایران» تأکید کرد و ابراز امیدواری کرد که مسئولان به این «دستور صریح» آیتالله خامنهای توجه کنند.
رهبر جمهوری اسلامی در اقدامی کمسابقه، در پاسخ به نامه امامجمعه اهل سنت زاهدان که دربارهٔ «تبعیض» نسبت به اهل سنت انتقاد کرده بود، نوشت که ارکان جمهوری اسلامی موظفند «بر اساس قانون اساسی» بین ایرانیان تبعیض روا ندارند.
خبرگزاری ایسنا روز چهارشنبه (۱۵ شهریور) متن این نامه که از سوی محمد محمدی گلپایگانی، رئیس دفتر آیتالله علی خامنهای امضا شده را منتشر کردهاست.
علی خامنهای در پاسخ خود به نامه مولوی عبدالحمید، چارچوبی که مسئولان بر طبق آن قرار است از اهل سنت رفع تبعیض کنند را «معارف دینی و قانون اساسی» تعریف کرده است.
این در حالی است که در اصل دوازدهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مذهب رسمی کشور، مذهب شیعه اثنیعشری اعلام شده و در اصل ۱۱۵ نیز مناصب عالی نظام یعنی رهبری و ریاستجمهوری به شیعیان اختصاص داده شده و سنیان و پیروان دیگر مذاهب از احراز این مقامها محرومند.
در عین حال، «معارف دینی» که رهبر جمهوری اسلامی مسئولان را در چارچوب آن موظف به رفع تبعیض کرده حوزهای است که مسئولیت تبیین و استخراج دستورالعمل از آن در ایران برعهده مراجع شیعه گذاشته شده است.
امامجمعه اهل سنت زاهدان در پاسخ خود به واکنش آیتالله خامنهای اشارهای به این موارد نکرده اما نوشته است: «این فرمان، تکلیف شرعی و قانونی همه مسئولان لشکری و کشوری و ارکان نظام اسلامی را در راستای اجرای عدالت و نگاه یکسان بین همه اقوام و مذاهب را تبیین و حجت را بر همه تمام کردهاست.»
او افزوده است: «امیدوارم مدیران محترم کشور در سطوح مختلف این پیام روشن و خداپسندانه را چراغ راهشان قرار دهند و نسبت به رفع هر نوع تبعیض و نابرابری بین مردم شریف ایران که همه به منزله اعضای یک خانوادهاند اقدام نمایند.»
متن نامه تازه مولوی عبدالحمید به آیتالله خامنهای
مولوی عبدالحمید همچنین روز پنجشنبه متن نامه اصلی خود را که واکنش رهبر جمهوری اسلامی را در پی داشته، در وبسایت خود قرار داده است.
در بخشی از این نامه خطاب به آیتالله خامنهای آمده است: «علیرغم تاکیدات مکرر آن رهبر خردمند در خصوص مبارزه با تبعیض و نابرابری و نگاه یکسان، در دیدار با مسئولان در مواقع مختلف، متأسفانه هنوز تبعیض و نابرابری بیداد میکند، بهنحوی که اگر ما گزارش جزئیات آن را از مناطق سنینشین و مرکز کشور خدمت حضرتعالی تقدیم کنیم، قطعاً خاطر مبارک مکدر خواهد شد و قصد نداریم با اینهمه دغدغه داخلی و خارجی، به دغدغه خاطر حضرتعالی بیافزاییم، اما فقط دو درخواست مهم را به عرض میرسانیم:
۱- فرزندان اهلسنت حضرتعالی از عدم نگاه یکسان نگران هستند و رنج میبرند و از آن پدر مهربان انتظار دارند با فرمان فصلالخطاب به نابرابریهای ۳۸ ساله در ردههای مختلف کشور در استخدامها و واگذاری مسئولیتها و مناصب در مرکز و مناطق مختلف کشور پایان دهند و انتظار دارند دستور فرمایند از توانمندان اهلسنت در هیئت دولت استفاده شده و فرصت خدمت را در مدیریتهای استانی و ارشد کشور برای نظام جمهوری اسلامی و وطن عزیز برای اهلسنت فراهم نمایند.
۲- فرزندان مقام معظم رهبری انتظار دارند آزادیهای مذهبی بیشتر مورد توجه قرار گیرد؛ مخصوصاً نمازهای یومیه و جمعه در کلانشهرها به ویژه در تهران که فرمان آن عالیجناب دست همه تندروها را که احیاناً ایجاد مزاحمت میکنند، کوتاه خواهد کرد، تا عبادت الله تعالی همانطوری که شایسته جمهوری اسلامی است، با آرامش صورت بپذیرد.»
پس از انقلاب ۵۷ تاکنون هیچ یک از وزرا و اعضای دولت از میان اهل سنت انتخاب نشدهاند. در همین حال فراکسیون نمایندگان اهل سنت مجلس از حسن روحانی خواسته بودند که «در بین وزیران پیشنهادی دولت دوازدهم، نخبگان اهل سنت کشور نیز حضور پررنگ داشته باشند».
با این همه، در دولت دوم آقای روحانی نیز هیچ وزیر سنی معرفی نشده است. اهل سنت در مورد مساجد خود نیز در ایران با محدودیتهایی روبهرو هستند.
کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران چندی پیش اعلام کرد که مولوی عبدالحمید، به جز سفر به تهران، «امکان سفرهای داخلی و خارجی» ندارد و روحانیون اهل سنت دیگر نقاط ایران نیز اجازه سفر به استان سیستان و بلوچستان را «ندارند».
از مولوی عبدالحمید برای شرکت در مراسم تحلیف حسن روحانی دعوت نشد که این امر انتقادهایی رابه دنبال داشت.