آژانس بینالمللی انرژی اتمی تخمین میزند که ایران از ماه نوامبر پارسال تاکنون ذخایر اورانیوم ۶۰ درصد غنیسازی شده خود را دو برابر کرده و به بالای ۳۲ کیلوگرم رسانده است.
والاستریت جورنال گزارش داده که این میزان از ذخایر اورانیوم در صورت رساندن غلظت آن به ۹۰ درصد برای تولید یک بمب هستهای کافی است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته است با توجه به محدودیتهای اعمال شده توسط جمهوری اسلامی در زمینه فعالیت و نظارت این نهاد بینالمللی در ایران، تعیین رقم دقیق ذخایر اورانیوم کشور ممکن نیست.
ایران ماههاست که دسترسی آژانس به اطلاعات دوربینهای نصب شده در سایتهای هستهای خود را متوقف کرده است.
آژانس همچنین در گزارش به اعضای شورای حکام گفته است کل ذخایر اورانیوم ۳.۷ درصدی ایران نیز به بالای سه هزار و ۱۹۷ کیلوگرم رسیده که ۷۰۴ کیلوگرم بیشتر از نوامبر پارسال است.
این میزان بیش از ۱۵ برابر حد مجاز برای ایران برای ذخیره اورانیوم کمغلظت است.
ایران به غیر از سطح ۳.۷ درصدی و ۶۰ درصدی، اورانیوم را در سطح ۲۰ درصد نیز غنیسازی کرده و اورانیوم فلزی نیز تولید میکند. در اخبار منتشر شده از گزارش آژانس در رسانهها، اشارهای به حجم ذخایر اورانیوم ۲۰ درصدی و اورانیوم فلزی که برای ساخت بمب هستهای نیز کاربرد دارد، اشاره نشده است.
بر اساس برجام، ایران تنها مجاز به غنیسازی محدود اورانیوم در سطح ۳.۷ درصدی است.
کشورهای اروپایی عضو برجام همراه با آمریکا طی هفتههای گذشته هشدار دادهاند که ایران به نقطه گریز هستهای، یعنی نقطه دستیابی به مواد خام لازم برای تولید بمب هستهای، به نزدیک میشود.
قرار است رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز شنبه هفته آینده به ایران سفر کند.
وبسایت نورنیوز، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی ایران، درباره سفر آقای گروسی نوشته است «احتمال دارد سفر مدیرکل آژانس به تهران با ابتکار وی برای دستیابی به نقشه راه مشترک برای حل و فصل موضوعات پادمانی مطرح میان ایران و آژانس مرتبط باشد».
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه به نقل از یک مقام ایرانی گزارش داد بهرغم پیشرفتها در مذاکرات، مسئله اصلی این است که تهران میخواهد پرونده آثار اورانیوم یافتشده در سایتهای قدیمی اما اعلامنشده در ایران، حذف و برای همیشه مختومه اعلام شود.
بر اساس گزارشها، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی چهار محل «مشکوک» را در ایران شناسایی کردهاند که یک مورد آن در تورقوزآباد، حومه تهران، و یک مورد دیگر در اصفهان است که هر دو آنها «در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ احتمالا با هدف از بین بردن رد اورانیوم تخریب شدهاند».
سفر رافائل گروسی به تهران در شرایطی انجام خواهد شد که مذاکرات برای احیای توافق برجام میان ایران و غرب در وین در جریان است و ایران و آمریکا هر دو دستیابی به نتیجه را در گرو تصمیم طرف مقابل میدانند.
بر اساس گزارشهای منتشر شده در رسانهها، ایران خواستار رفع تمام تحریمهایی است که در دوره دونالد ترامپ اعمال شده است، ولی آمریکا میگوید تحریمهایی را که به دلایل حقوق بشری یا «حمایت ایران از تروریسم» وضع شده نمیتواند لغو کند و تنها تحریمهای هستهای مغایر با برجام را لغو میکند.