دولت جو بایدن در اقدامی که «حسن نیت» در قبال حاکمان جدید دمشق بهشمار میآید، ضمن حفظ تحریمها علیه این کشور، در حال کاهش محدودیتهای مرتبط با ارسال کمکهای بشردوستانه و خدمات اساسی به سوریه است.
خبرگزاری رویترز روز یکشنبه ۱۶ دی به نقل از «افراد آگاه» در مورد تصمیمات دولت جو بایدن در این زمینه نوشت هدف این اقدامات، هموار کردن راه برای بهبود شرایط زندگی در کشور ویرانشده از جنگ، ضمن حفظ اهرم فشار تحریم از سوی ایالات متحده است.
به نوشته رویترز، پس از سقوط حکومت دهها سالۀ خاندان بشار اسد و روی کار آمدن دولت موقت وابسته به «هیئت تحریر شام»، مقاماتی از دولت واشینگتن تاکنون چند بار با اعضای دولت جدید دیدار کردهاند.
هیئتی از وزارت خارجه آمریکا به ریاست باربارا لیف در نخستین روزهای حکومت تازه، با احمد الشرع، رهبر تحریر شام، در دمشق دیدار کرد و پس از آن اعلام کرد که جایزه ده میلیون دلاری را که واشینگتن دهه گذشته در مورد فرمانده «هیئت تحریر شام» تعیین کرده بود، لغو کرده است.
اما به نوشته رویترز، ایالات متحده هنوز این گروه را که روابط پیشین خود با القاعده را کنار گذاشته و با آن جنگیده، یک تشکل تروریستی معرفی میکند.
واشینگتن خواهان همکاری «هیئت تحریر شام» در امور دارای اولویت مانند مبارزه با تروریسم و تشکیل دولتی است که نماینده تمامی مردم سوریه و تضمینکننده حقوق اقلیتهای مذهبی، قومی و زنان این کشور باشد.
والاستریت جورنال گزارش داده که دولت بایدن آخر هفته با کاهش محدودیتهای مرتبط با کمکرسانی به سوریه موافقت و اعلام کرده که این گام به وزارت خزانهداری امکان میدهد به گروهها و شرکتهایی که نیازهای ضروری مردم مانند آب، برق و سایر خدمات بشردوستانه را تأمین میکنند، معافیت بدهد.
یک سخنگوی خزانهداری آمریکا، وزارتی که بر تحریمهای سوریه نظارت دارد و آن را اعمال میکند، به این گزارش رویترز واکنش نشان نداد؛ آن را نه رد و نه تأیید کرد.
به نوشته والاستریت جورنال، تصمیم دولت بایدن بر باقی بودن تحریمها علیه سوریه نشان از آن دارد که کاخ سفید تا روشن شدن مسیر حرکت رهبران تازه سوریه هنوز نگرانیهایی دارد.
مقامات دولت موقت دمشق گفتهاند تحریمها علیه حکومت بشار اسد بوده، و جامعه جهانی را به لغو آن فرا خواندهاند. وزیر خارجه دولت موقت روز یکشنبه در سفر به قطر خواهان لغو تحریمهای آمریکا شد.
تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا به دنبال جنگ داخلی سوریه بود که هزاران تن، از جمله در بمبارانهایی که ظن کاربرد بمب شیمیایی در آن میرفت کشته شدند.
گروه دیدهبان حقوق بشر سوریه هفته گذشته در جمعبندی رویدادهای جنگ داخلی، از وجود اسناد مربوط به کشته شدن بیش از ۵۲۸ هزار تن خبر داد.
تحریمهای آمریکا موسوم به «سزار» بر اساس قانونی در کنگره تصویب شد که یک عکاس از سوریه، ملقب به «سزار»، دهه گذشته تصاویر زیادی را از زندانیان کشته و شکنجهشده در زندانهایی مانند صیدنایا به بیرون درز داد.
وزیران خارجه فرانسه و آلمان نیز که در روزهای گذشته با احمد الشرع در دمشق دیدار کردند، گفتهاند رفع تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه به سمت و سویی بستگی دارد که حاکمان تازه به قدرت رسیده این کشور در زمینه سیاسی، تضمین آزادیها و حکومت مردمسالاری در پیش بگیرند.