لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۱۵

خبرهای کوتاه

رهبر حوثی‌های یمن: حمله آمریکا به منافع ما بدون پاسخ نخواهد ماند

ناو آمریکایی «یواس‌اس باتان» در دریای سرخ
ناو آمریکایی «یواس‌اس باتان» در دریای سرخ

رهبر حوثی‌های یمن می‌گوید هرگونه حمله آمریکا به منافع این گروه را بدون پاسخ نخواهد گذاشت.

به گزارش خبرگزاری رویترز،‌ عبدالمالک الحوثی پنجشنبه ۲۱ دی‌ماه در یک سخنرانی تلویزیونی هشدار داد که واکنش نیروهای تحت امرش به چنین اقداماتی، به مراتب جدی‌تر و گسترده‌تر از حمله اخیر این گروه به یک شناور آمریکایی در دریای سرخ خواهد بود.

حوثی‌ها در حمله به این کشتی آمریکایی، از چند موشک و بیست پهپاد استفاده کرده بودند.

شبه‌نظامیان حوثی تحت حمایت ایران اخیرا در مخالفت با جنگ اسرائیل علیه گروه افراطی حماس،‌ بر شدت و تعداد حملات خود به کشتی‌های تجاری عبوری از دریای سرخ افزوده‌اند.

گروه حماس در فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا، اتحادیه اروپا و چند کشور دیگر قرار دارد.

رهبر حوثی‌ها در سخنرانی تلویزیونی خود تاکید کرد که این گروه، «همچنان به هدف قرار دادن شناورهای مرتبط با اسرائیل متعهد است و از این کار، کوتاه نخواهد آمد».

نیروهای بریتانیا، آمریکا و عربستان،‌ تاکنون تعداد زیادی از حملات موشکی و پهپادی حوثی‌ها به شناورهای عبوری از دریای سرخ را خنثی کرده‌اند.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

افزایش ۱۰ برابری جان‌باختن مهاجران در مرز آمریکا و مکزیک

دیوارکشی مرزی در سان‌لند پارک نیومکزیکو
دیوارکشی مرزی در سان‌لند پارک نیومکزیکو

آمارهای تازه از افزایش چشمگیر شمار جان‌باختن مهاجران در نزدیکی مرز آمریکا و مکزیک در دو سال گذشته خبر می‌دهد.

بنابر گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس که روز سه‌شنبه ۲۴ مهرماه منتشر شد، تعداد مهاجرانی که در مرز ایالت نیومکزیکو، نزدیک مرز آمریکا و مکزیک، طی دوسال گذشته جان خود را از دست داده‌اند، ده برابر بیشتر از این تعداد طی پنج سال گذشته بوده است.

افزایش آمار مرگ‌ومیرها حتی با کاهش مهاجرت در سراسر مرز آمریکا و مکزیک پس از اعمال محدودیت‌های اصلی پناهندگی از سوی جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا ادامه یافته است.

باندهای قاچاق انسان، این مهاجران را در حالی که خسته، کم‌آب و دچار سوءتغذیه هستند، به سمت بیابان‌های داغ، دره‌ها و کوه‌های غرب ال‌پاسو، در تگزاس هدایت می‌کنند.

طبق آخرین داده‌ها، طی هشت ماه نخست سال ۲۰۲۴، اجساد ۱۰۸ مهاجر که عمدتاً از مکزیک و آمریکای مرکزی بودند، در نزدیکی مرز در ایالت نیومکزیکو پیدا شده است که تقریبا تنها کمتر از۶ کیلومتر از ال‌پاسو فاصله داشته‌اند.

بقایای ۱۱۳ مهاجر نیز در نیومکزیکو در سال ۲۰۲۳ یافت شد، در حالی که این تعداد در سال ۲۰۲۰ تنها ۹ نفر و در سال ۲۰۱۹ تنها ۱۰ نفر بود.

تقریباً نیمی از کسانی که امسال در نیومکزیکو جان خود را از دست داده‌اند، زنان بودند. زنان ۲۰ تا ۲۹ ساله بزرگ‌ترین بخش از این مرگ‌ها را تشکیل می‌دادند.

این گزارش با اشاره به اینکه هنوز دقیقاً مشخص نیست چرا اجساد تعداد بیشتری از مهاجران در آن منطقه پیدا می‌شود، تاکید می‌کند که بسیاری از کارشناسان بر این باورند که قاچاقچیان با مهاجران رفتارهای خشن‌تری داشته و آنها را به مسیرهایی می‌برند که در گرمای شدید تابستان خطرناک‌تر است.

مهاجرت و امنیت مرزی از جمله نگرانی‌های اصلی رأی‌دهندگان در انتخابات ریاست‌جمهوری ۵ نوامبر است، اما نامزدها بیشتر بر جلوگیری از ورود مهاجران به آمریکا و اخراج افرادی که در حال حاضر در کشور هستند تمرکز کرده‌اند.

افزایش مرگ‌ومیرها یک نگرانی انسانی برای فعالان حقوق بشر است، زیرا قاچاقچیان، مهاجران را از طریق شکاف‌های حصار در شهر مرزی سانلند‌ پارک و همچنین موانع کوتاه‌تری که در غرب گذرگاه مرزی نزدیک سانتا ترزا قرار دارند، به نیومکزیکو هدایت می‌کنند.

مقامات نیومکزیکو با تمرکز بر شبکه‌های قاچاق انسان، اخیراً ۱۶ نفر را دستگیر و ۹۱ قربانی قاچاق انسان را نجات داده‌اند.

گشت مرزی آمریکا اعلام کرده است که طی ۱۲ ماه گذشته نزدیک به هزار مهاجر را در نزدیکی مرز نیومکزیکو و غرب تگزاس نجات داده است، که در مقایسه با حدود ۶۰۰ نفر در سال گذشته افزایش قابل توجهی داشته است.

افزایش مرگ‌ومیر مهاجران در نیومکزیکو همزمان با تغییرات آب و هوایی ناشی از انسان و افزایش احتمالی موج‌های گرمایی رخ داده است. امسال منطقه ال‌پاسو گرم‌ترین ماه ژوئن خود را با میانگین دمای ۳۱.۸ درجه سانتیگراد تجربه کرده است که این دما می‌تواند برای کسانی که ماه‌ها بدون آب و غذای کافی در مسیر مهاجرت به آمریکا بوده‌اند، خطرات جدی را به همراه داشته باشد.

فرهاد میثمی و نسرین ستوده با اعتصاب غذا با حکم اعدام شریفه محمدی مقابله می‌کنند

شریفه محمدی
شریفه محمدی

نسرین ستوده و فرهاد میثمی، مدافع حقوق بشر، اعلام کردند که در صورت عدم لغو حکم اعدام شریفه محمدی، فعال کارگری، اقدام به اعتصاب غذا خواهند کرد.

نسرین ستوده، وکیل و زندانی سیاسی پیشین، در پیامی به مناسبت روز «دهم اکتبر، روز جهانی مبارزه با اعدام»، گفت که در مخالفت با صدور حکم اعدام برای شریفه محمدی، به اعتصاب و تحصن در مقابل دادگاه انقلاب رشت می‌پیوندد.

پیشتر فرهاد میثمی زندانی سیاسی پیشین اعلام کرده بود که در صورت اجرای این حکم دست به تحصن و اعتصاب غذا در مقابل دادگاه انقلاب رشت خواهد زد.

کمپین دفاع از شریفه محمدی، فعال کارگری محکوم به اعدام، روز سه‌شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳ اعلام کرد افزایش درخواست‌ها برای لغو حکم اعدام، یک نه بزرگ به قتل عمد حکومتی است.

شریفه محمدی ۴۵ ساله، اهل میانه در آذربایجان شرقی و ساکن رشت است. مأموران اداره اطلاعات رشت، او را در ۱۴ آذر ۱۴۰۲ با اتهام «تبلیغ علیه نظام» بازداشت کردند.

بر اساس رای دادگاه انقلاب رشت، خانم محمدی به اتهام «بَغی» یا «شورش مسلحانه» به اعدام محکوم شده است. عضویت در «کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل‌های کارگری» به عنوان مصداق اتهام شریفه محمدی اعلام شده و دادگاه انقلاب، اتهام «عضویت در حزب کومله» را نیز به این فعال کارگری منتسب کرده است.

منابع رادیوفردا می‌گویند که شریفه محمدی به‌رغم «دغدغه‌مندی» اجتماعی، هیچ‌گونه فعالیت سیاسی نداشته و صدور حکم اعدام علیه این فعال کارگری با اتهام انتسابی «بغی» از سوی دستگاه قضایی، با هدف «ارعاب جنبش کارگری» ایران انجام گرفته است.

بر اساس گزارش سازمان عفو بین‌الملل، در سال ۲۰۲۳، دست‌کم ۸۵۳ تن در ایران اعدام شده‌اند، ۴۸ درصد بیشتر از سال قبل از آن، که این سازمان دلیل آن را «ناشی از تلاش حکومت ایران برای گسترش هراس و وحشت در میان مردم نسبت به عواقب اعتراض علیه رژیم دانست.»

افزایش اعدام‌ها در ایران در شرایطی صورت می‌گیرد که ماه‌هاست شماری از زندانیان سیاسی، کارزار «نه به اعدام» را به راه انداخته و برای توجه جامعه جهانی به اعدام‌ها در ایران، از داخل زندان، تلاش می‌کنند.

با نزدیک شدن توفند «میلتون»، بایدن سفرهای خارجی خود را لغو کرد

ساحل غربی پرجمعیت فلوریدا که هنوز از توفند ویرانگر هلین که کمتر از دو هفته پیش رخ داد در شوک به‌سر می‌برد ، اینک خود را برای برخورد طوفان در منطقه خلیج تامپا در روز چهارشنبه آماده می‌کند.

مرکز ملی توفان ایالات متحده روز سه‌شنبه ۱۶ مهرماه اعلام کرد که توفند میلتون این پتانسیل را دارد که یکی از مخرب‌ترین توفندهای ثبت شده در غرب و مرکز فلوریدا باشد.

تنها یک روز مانده به رسیدن توفند میلتون به سواحل فلوریدا، هواشناسان به مردم هشدار می‌دهند که باید خود را برای تغییرات احتمالی در لحظات آخر مسیر این توفند آماده کنند.

جو بایدن رئیس جمهور آمریکا روز سه‌شنبه با اعلام اینکه سفر خود به آلمان و آفریقا را به دلیل افزایش خطر این توفند لغو کرده است، گفت: «واقعاً فکر نمی‌کنم که در این مقطع بتوانم از کشور خارج شوم.»

با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری درآمریکا، جمهوری‌خواهان بر سیاست‌های مربوط به مدیریت پیامدهای توفان متمرکز شده‌اند.

دونالد ترامپ رئیس‌جمهور پیشین آمریکا هفته گذشته مدعی شده بود که جو بایدن و کامالا هریس در جریان توفند هلین در جنوب شرق فلوریدا در کشور حضور نداشتند. این در حالی است که کارین ژان پیر سخنگوی ارشد کاخ سفید می‌گوید: « کاخ سفید اوضاع را از نزدیک تحت نظر دارد.»

تعامل با خشکی و عوامل جوی مختلف می‌تواند باعث شود که این توفند بدون اخطار حرکت کند یا مسیر خود را تغییر دهد. این جابجایی‌های کوچک به گفته کارشناسان، می‌تواند عواقب بزرگی را به همراه داشته باشد زیرا مکان‌هایی که پیشتر تصور می‌شد ایمن‌تر هستند در معرض خطرات جدی قرار خواهند گرفت.

مرکز پیش‌بینی توفان هشدار داده است که امواج ناشی از این توفند به ارتفاع ۳ تا ۴.۵ متر در بخش‌هایی از ساحل شمال و جنوب خلیج تامپا خواهند رسید و احتمالاً مناطق کم‌ارتفاع را زیر آب خواهند برد. همچنین پیش‌بینی شده است که شدت بارندگی در مناطق مرکزی فلوریدا بین۱۲۷ تا ۲۵۴ میلی‌متر باشد که خطر وقوع سیلاب ناگهانی را افزایش می‌دهد.

گزارش‌ها حاکی از آن است که این توفند در حال حرکت به سمت فلوریدا و خلیج تامپا است و سرعت آن به ۲۵۷ کیلومتر در ساعت افزایش یافته است.

حدود ۱۵ میلیون نفر در ایالت فلوریدا تحت تاثیرسیلاب‌های ناشی از این توفند قرار خواهند گرفت و ۱۱ میلیون نفر نیز در معرض خطر گردبادهای گرمسیری در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه خواهند بود.

این در حالی است که تقاضا برای سوخت در فلوریدا افزایش یافته است وکسانی که در حال فرار از این ایالت هستند در صف‌های طولانی بنزین گیر افتاده‌اند. کسانی هم که قصد ندارند تا ایالت را ترک کنند مخازن گاز خود را پر می‌کنند تا در صورت قطع برق، بتوانند ژنراتورهای خود را به کار بیاندازند.

سرویس ردیابی بنزین اعلام کرده است که بیش از ۱۴ درصد مخازن بنزین در این ایالات در روز سه‌شنبه بدون سوخت بوده‌اند. این در حالی است که در مناطقی که دستور تخلیه اجباری را دریافت کرده‌اند، وضعیت به مراتب بدتر گزارش شده است. در فورت مایرز، در ساحل خلیج فلوریدا، ۷۰ درصد از ایستگاه‌ها روز دوشنبه بدون سوخت مانده بودند.

جان کانگیالوسی، متخصص مرکز ملی توفان‌ها، روز سه‌شنبه گفت: « میلتون پتانسیل این را دارد که یکی از ویرانگرترین توفان‌های ثبت‌شده برای مرکز غربی فلوریدا باشد.»

به گفته او، بادهای مخرب، طغیان مرگبار دریا و بارش‌های سنگینِ فراتر از محدوده پیش‌بینی‌شده توفان، گسترش خواهند یافت.

این توفند حدود ۱۹ ساعت طول کشید تا از یک توفان استوایی به یک توفند درجه ۵ تبدیل شود که از ۲۰۲۰ تا کنون سریع‌ترین توفند در منطقه اقیانوس اطلس گزارش شده است.

یو‌اس‌ای تودی: ایران همچنان ستاد انتخاباتی دونالد ترامپ را هک می‌کند

پس از آن‌که سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا و اف‌بی‌آی با انتشار بیانیه‌ای اعلام کردند که هکرهای مرتبط با جمهوری اسلامی، ایمیل‌هایی حاوی اطلاعات مربوط به کمپین ترامپ را برای ستاد بایدن ارسال کرده‌اند، یک روزنامه‌نگار آمریکایی از دریافت اسناد داخلی مربوط به ستاد انتخاباتی دونالد ترامپ خبر داد.

روزنامه یواس‌ای تودی روز سه‌شنبه سوم مهر گزارش داد که جاد لگوم، روزنامه‌نگار آمریکایی به تازگی مجموعه‌ای از اسناد ایمیل شده را از یک فرستنده ناشناس به نام «رابرت» دریافت کرده که شامل فایل‌ها و ایمیل‌های داخلی کمپین ترامپ بوده‌ است.

به گفته این روزنامه‌نگار،هکرهای احتمالا مرتبط با ایران از تلاش برای افشای مطالب به سرقت رفته از ستاد انتخاباتی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، دست برنداشته‌اند.

یکی از اسناد که به گفته آقای لگوم تاریخ ۱۵ سپتامبر را نشان می‌دهد بیانگر آن است که این هک‌ها طی ۱۰ روز اخیر نیز ادامه داشته است.

به گفته آقای لگوم، «رابرت» از معرفی خود امتناع کرده‌است اما به نظر می‌رسد همان کسی باشد که در ماه‌های ژوئیه و اوت مطالب به سرقت رفته از ستاد انتخاباتی ترامپ را در اختیار نشریات آمریکایی همچون پولیتیکو، نیویورک تایمز و واشینگتن پست قرار داد.

جاد لگوم تاکید کرده که اسناد به سرقت رفته از ستاد دونالد ترامپ را منتشر نخواهد کرد.

«رابرت» برای اولین بار پرونده‌ای را که در فوریه گذشته در مورد سناتور جی دی ونس گردآوری شده بود، برای لگوم ارسال کرده بود، آن هم پیش از آن که آقای ونس از سوی دونالد ترامپ به عنوان معاون او انتخاب شود.

فرد مذکور یک پرونده ۲۷۱ صفحه‌ای درباره آقای ونس به همراه پرونده‌های مشابه را برای این روزنامه‌نگار ارسال کرده است که همه پرونده‌ها دارای علامت «فوق‌العاده محرمانه» بوده‌اند.

«رابرت» همچنین نامه‌ای چهار صفحه‌ای را به تاریخ ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۴ برای جاد لگوم ارسال کرد که به نظر می‌رسد نگارنده آن وکیل مدافع ترامپ باشد واین نامه در پاسخ به روزنامه نیویورک تایمز هوش تجاری آقای ترامپ را زیر سؤال برده بود، نگاشته شده است.

چارلی استادلندر، سخنگوی نیویورک تایمز تأیید می‌کند نامه‌ای که جاد لگوم از هکر مظنون دریافت کرده است مشابه نامه‌ای است که این روزنامه او از وکلای ترامپ دریافت کرده بودند.

آقای لگوم روز سه‌شنبه با اشاره به اینکه این نامه هرگز علنی نشده است، گفت:‌‌ « این ثابت می‌کند که شخص یا افرادی که خود را به عنوان رابرت معرفی می‌کنند، ایمیل‌های افراد مرتبط با کمپین ترامپ را در ده روز گذشته دزدیده‌اند.»

اف‌بی‌آی پیشتر این تلاش‌ها را «نمونه‌ای از رویکرد چندگانه حکومت ایران برای ایجاد اختلاف و تضعیف اعتماد به روند انتخابات» در ایالات متحده توصیف و تأکید کرده بود که همچنان به تحقیقات و جمع‌آوری اطلاعات برای شناسایی و خنثی کردن این تهدیدات سایبری ادامه می‌دهد.

واکنش‌ها به «بی‌احترامی» نماینده طالبان به سرود ملی جمهوری اسلامی ایران

مراسم افتتاحیه «سی و هشتمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی» در تهران
مراسم افتتاحیه «سی و هشتمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی» در تهران

شماری از مقام‌های ایران برنخاستن نماینده طالبان در تهران هنگام پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران را «بی‌احترامی» و «عدم رعایت رسم میهمانی» خوانده‌اند.

بر اساس تصاویر منتشر شده در رسانه‌های ایران، روز پنجشنبه ۲۹ شهریور در جریان افتتاحیه کنفرانس «وحدت اسلامی» در تهران، نماینده طالبان هنگام پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران از جای خود برنخاست.

در این مراسم مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی از جمله مسعود پزشکیان، رئیس جمهور، حضور داشتند و برخی رسانه‌های ایران از رفتار نماینده طالبان به شدت انتقاد کرده‌اند.

در همین حال حسن کاظمی قمی، نماینده رئیس جمهور ایران در امور افغانستان، رفتار نماینده طالبان را «عدم احترام به اصول دیپلماتیک» خواند.

او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که این رفتار «با بهانه ممنوعیت نواختن موسیقی از مبادی شریعت معنا و مصداقی ندارد، چه اگر این بود استماع را نیز شامل می گردید».

حسام‌الدین آشنا، مشاور رئیس جمهور در دولت حسن روحانی، نیز نوشت: «کافی بود دو یا حداکثر چهار نفر از عزیزان تیم حفاظت زیر بغل یا چهار دست و پا را بگیرند و ایشان را محترمانه به خارج از سالن هدایت کنند».

محمدحسن آصفری، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی، نیز با اشاره به «‌هزینه هنگفت برای بلیط هواپیما و بهترین هتل در تهران» برای این نماینده طالبان تاکید کرد که او «‌رسم میهمانی»‌را رعایت نکرده است.

یک روز پیشتر، چهارشنبه ۲۸ شهریور، سرکنسول طالبان در پیشاور در جریان مراسمی در پایتخت پاکستان هنگام پخش سرود ملی آن کشور از جای برنخاست.

در پی آن، وزارت خارجه پاکستان با احضار سرپرست سفارت طالبان در اسلام‌آباد، این رفتار را «توهین‌آمیز» خواند و نسبت به تکرار چنین رفتارهایی هشدار داد.

با این حال کنسولگری طالبان در پیشاور دلیل بلند نشدن نماینده طالبان را «وجود موسیقی» در سرود ملی پاکستان اعلام کرد.

جمهوری اسلامی حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته اما بارها از همکاری با «هیات حاکمه افغانستان» خبر داده و ضمن اعزام سفیر خود به کابل، با اداره سفارت افغانستان در تهران توسط طالبان موافقت کرده است.

انتصاب اولین کرد اهل سنت به عنوان استاندار کردستان ایران پس از چهار دهه

آرش زره‌تن لهونی استاندار کردستان
آرش زره‌تن لهونی استاندار کردستان

سخنگوی دولت مسعود پزشکیان از انتصاب آرش زره تن لهونی از شهروندان اهل تسنن استان کردستان به عنوان استاندار این استان خبر داده است.

فاطمه مهاجرانی روز چهارشنبه ۲۸ شهریور ماه در جلسه هیات دولت جمهوری اسلامی خبر این انتصاب را اعلام کرد.

این اولین بار پس از گذشت چهار دهه است که یک شهروند اهل تسنن و کرد به عنوان استاندار استان کردستان منصوب می‌شود.

در دولت موقت مهدی بازرگان که متعاقب انقلاب سال ۱۳۵۷ شکل گرفت، ابراهیم یونسی، نویسنده و مترجم کرد به عنوان استاندار کردستان انتخاب شد که اگرچه سابقه عضویت در حزب توده را داشت، اما در خانواده‌ای سنی مذهب به دنیا آمده بود.

مسعود پزشکیان رئیس‌جمهوری اسلامی روز چهارشنبه در جلسه هیات دولت، انتصاب آقای زره‌تن را به عنوان مصداق به کارگرفتن«توانمندترین افراد، فارغ از وابستگی‌های جناحی و مذهب ، جنسیت، قومیت و نژاد» عنوان کرد.

آرش زره‌تن لهونی متولد ۱۳۵۴ و متولد شهر پاوه در استان کرمانشاه ، پیشتر با مدرک دکتری اقتصاد بین‌الملل در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی به عنوان نماینده حوزه انتخابیه پاوه، جوانرود، ثلاث باباجانی و روانسر به مجلس شورای اسلامی راه یافته بود.

آقای زره‌تن لهونی بیستمین استاندار استان کردستان و اولین استاندار کرد و اهل تسنن در این استان است که پس از چهار دهه به این سمت رسیده است.

پس از انقلاب ۵۷ تاکنون هیچ یک از وزرا و اعضای دولت از میان اهل سنت انتخاب نشده‌‌ بودند. این در حالی است که هیچ یک از اصول قانون اساسی و سایر قوانین جمهوری اسلامی ایران اقلیت‌های دینی و مذهبی را از حضور در مدیریت کلان کشور همچون وزارت و سفارت محروم نکرده است.

مسعود پزشکیان پیش از این به دلیل عدم انتخاب یکی از وزرای خود از اهل سنت هدف انتقاد قرار گرفته بود. او اما با انتخاب عبدالکریم حسین‌زاده به عنوان معاون خود در امور توسعه روستایی و مناطق محروم و آرش زره‌تن لهونی به عنوان استاندار کردستان تلاش کرده تا به این انتقادها پاسخ دهد.

در ۴۵ سالی که از روی کار آمدن حکومت جمهوری اسلامی می‌گذرد، هیچ شهروند اهل سنت تا کنون به‌عنوان وزیر انتخاب نشده و بالاترین مقامی از اهل سنت که توانسته به دولت راه یابد، معاون رئیس جمهور بوده است.

براساس اصل ۱۱۵ قانون اساسی ایران، مسلمانان غیرشیعه از داوطلبی در انتخابات ریاست‌جمهوری محروم‌اند و نمی‌توانند رئیس‌جمهور شوند، اما هیچ یک از اصول قانون اساسی و سایر قوانین جمهوری اسلامی ایران اقلیت‌های دینی و مذهبی را از حضور در مدیریت کلان کشور همچون وزارت و سفارت محروم نکرده است.

علاوه بر این، بند ۹ اصل سوم قانون اساسی می‌گوید که «دولت موظف است همه امکانات خود را» ازجمله برای «رفع تبعیضات‏ ناروا و ایجاد امکانات‏ عادلانه‏ برای‏ همه‏، در تمام‏ زمینه‏‌های‏ مادی‏ و معنوی»‏ به کار گیرد.

روسیه می‌گوید پیشروی نیروهایش در خارکیف ادامه دارد

روسیه روز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت اعلام کرد که سه منطقه جدید در شرق اوکراین را تصرف کرده است و همزمان هشدار داد که نیروهای خارجی در خاک اوکراین را به عنوان «هدف مشروع» برای حمله در نظر می‌گیرد.

وزارت دفاع روسیه می‌گوید نیروهای این کشور در شمال و جنوب اوکراین پیشروی کرده و سه منطقه مسکونی، از جمله روستای روبوتینه را تصرف کرده‌اند.

روبوتیه از مناطقی است که کی‌یف در سال ۲۰۲۳ بازپس گرفته بود و در جبهه نبرد شمال اوکراین دارای اهمیت نمادین است.

ارتش اوکراین طی هفته گذشته تحت فشار شدید بوده و در حالی که با کمبود مهمات دست‌ به گریبان است، با یک حمله غافلگیرکننده روسیه در منطقه خارکیف مقابله می‌کند.

وزارت دفاع روسیه در بیانیه‌ای اعلام کرد که یگان‌های ارتش روسیه روستاهای روبوتینه و همچنین گلیبوکه و لوکیانتسی را در منطقه شمال شرق خارکیف به‌طور کامل «آزاد کردند».

بازپس‌گیری روبوتینه توسط اوکراین در ضدحمله سال گذشته قرار بود نقطه عطفی باشد که راه را برای پیشروی نیروهایش به سمت ملیتوپول هموار کند.

اوکراین روز چهارشنبه خبر داد که در بحبوحه گلوله‌باران شدید در امتداد مرز، از چندین شهرک در منطقه خارکیف عقب‌نشینی کرده و نیروهای کمکی اعزام کرده است.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، در ماه فوریه از این روستا بازدید کرد و تصرف آن را به عنوان یک موفقیت بزرگ ستود.

مقام‌های اوکراینی روز چهارشنبه اعلام کردند از زمان آغاز حمله بزرگ روسیه در منطقه خارکیف، حدود ۸ هزار غیرنظامی را از این مناطق تخلیه کرده‌اند.

در تحولی دیگر، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، در یک نشست خبری تأکید کرد که مسکو به گفته او، «هر مزدور خارجی» و هرگونه تسلیحاتی که از کشورهای دیگر برای اوکراین ارسال شده باشند، را «هدف مشروع» در نظر می‌گیرد.

سخنان این مقام روس واکنشی است به گمانه‌زنی‌های اخیر درباره احتمال تصمیم استونی برای اعزام نیرو به اوکراین.

گذشته از استونی، چند عضو دیگر ناتو و اتحادیه اروپا، از جمله فرانسه هم، تلویحاً چنین احتمالاتی را مطرح کرده‌اند.

وزیر خارجه بریتانیا هم در سفر به کی‌یف گفته بود اوکراین مختار است از تسلیحات اهدایی بریتانیا به هر نحوی و در هرجایی که بخواهد، استفاده کند.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، هفته پیش در مراسم روز پیروزی اتحاد شوروی بر آلمان نازی، هشدار داد که حمایت‌های آشکار غرب از اوکراین، به احتمال آغاز جنگ جهانی سوم دامن می‌زند.

خسرو بشارت، زندانی کُرد، پس از ۱۴ سال حبس اعدام شد

تصویری که نهادهای حقوق بشری از خسرو بشارت منتشر کرده‌اند
تصویری که نهادهای حقوق بشری از خسرو بشارت منتشر کرده‌اند

نهادهای حقوق بشری از اجرای حکم اعدام خسرو بشارت، زندانی کُرد سنی‌مذهب، پس از تحمل بیش از ۱۴ سال حبس، در زندان قزلحصار کرج خبر دادند.

خبرگزاری حقوق بشری «هرانا» و سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو» گزارش داده‌اند که او سحرگاه چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت اعدام شد.

بر اساس این گزارش‌ها، آقای بشارت روز ۱۲ اردیبهشت جهت اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی منتقل شد و روز دوشنبه برای آخرین بار با خانواده خود ملاقات کرد.

جمهوری اسلامی ایران پیشتر شش زندانی کُرد دیگر با پرونده مشترک را در فاصله ماه‌های آبان تا بهمن پارسال اعدام کرده بود؛ موضوعی که انتقاد گسترده نهادهای حقوق بشری بین‌المللی را به همراه داشت.

این هفت نفر آذر سال ۱۳۸۸ به اتهام قتل ماموستا عبدالرحیم تینا، امام جماعت مسجد خلفای راشدین مهاباد که در سال ۱۳۸۷ توسط افراد ناشناس کشته شده بود، بازداشت شدند و ماه‌ها در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه تحت بازجویی بودند.

چهار تن از متهمان این پرونده شامل قاسم آبسته، ایوب کریمی، داوود عبداللهی و فرهاد سلیمی در نیمه دوم سال گذشته اعدام شدند و حکم انور خضری هم دو هفته پیش اجرا شد.

با اعدام خسرو بشارت در صبحگاه چهارشنبه، هر شش متهم این پرونده چندین ساله، اعدام شدند.

نهادهای حقوق بشری بارها از «شکنجه شدید» این زندانیان و اخذ «اعترافات اجباری» از آن‌ها انتقاد کرده بودند.

متهمان یاد شده در سال ۹۴ در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی مقیسه با اتهاماتی مانند «اقدام علیه امنیت ملی»، «تبلیغ علیه نظام»، «عضویت در گروه‌های سلفی» و «افساد فی‌الارض» به اعدام محکوم شدند.

گزارش‌ها حاکی است که دیوان عالی کشور در سال ۹۷ این حکم را نقض کرد، اما در خرداد ۹۸ آن‌ها بار دیگر توسط قاضی صلواتی به اعدام محکوم شدند و دیوان عالی نیز در بهمن همان سال این حکم را تأیید کرد.

پس از آغاز اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، مسئولان جمهوری اسلامی به اجرای احکام اعدام شتاب بیشتری داده‌اند و در سال ۲۰۲۳ دست‌کم ۸۳۴ نفر در ایران اعدام شدند.

سازمان حقوق بشر ایران ۱۳ اردیبهشت امسال اعلام کرد که جمهوری اسلامی در بازه زمانی ۲۸ فروردین تا ۱۱ اردیبهشت، هر پنج ساعت یک نفر را اعدام کرده است.

بنابر گزارش این نهاد حقوق بشری، در دو هفته یاد شده حکم اعدام ۶۳ زندانی در زندان‌های ایران به اجرا درآمده است.

گروسی از تمایل ایران برای «مذاکرات جدی» با آژانس خبر داد

رافائل گروسی
رافائل گروسی

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت، جمهوری اسلامی برای نخستین بار در بیش از یک سال اخیر از خود تمایل جدی برای گفت‌وگو با آژانس نشان داده است.

رافائل گروسی این اظهارات را در مصاحبه با فایننشال تایمز در روز سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت مطرح کرده است. این نشریه بریتانیایی می‌گوید که رویکرد تازه ایران در قبال آژانس می‌تواند نشانه تمایل تهران برای کاهش تنش با واشینگتن باشد.

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در این مصاحبه تصریح کرد روابط ایران و آژانس که در ماه‌های اخیر پر‌تنش‌ بود، «می‌تواند وارد مرحله جدیدی بشود».

رافائل گروسی تاکید کرد که به‌نظر می‌رسد تهران می‌خواهد درباره موضوعات «جدی» مذاکره کند.

مدیر کل آژانس گفت: «من در آنها (مقامات جمهوری اسلامی) این درک را می‌بینم که بهتر است با هم تعامل داشته باشیم تا در مسیری کاملاً متفاوت مسائل را پیش ببریم، نه این که به مسیری برویم که به تشدید بیشتر تنش‌ها، خطر و شاید هم جنگ منجر شود.»

او اضافه کرد: «این خیلی مهم است زیرا ما پس از چندین ماه مذاکره دوباره توانستیم دوباره روابط را برقرار کنیم.»

مدیرکل آژانس اضافه کرد، ایران و آمریکا همچنان به باز نگه داشتن یک کانال دوجانبه برای مذاکرات ادامه می‌دهند.

رافائل گروسی ۱۷ اردیبهشت به ایران سفر کرد و با مقامات جمهوری اسلامی درباره نحوه همکاری با آژانس مذاکره کرد. او پس از بازگشت از تهران گفت، طرفین به «درک مشترک» رسیده‌اند و ایران به او گفته آماده است تا روی اقدامات مشخصی کار کند.

او همچنین گفته بود که سه دسته مسائل وجود دارد؛ بازرسی‌ها، مسائل باقی مانده و اقدامات داوطلبانه‌ای که ایران می‌تواند انجام دهد.

«تغییر دکترین هسته‌ای»

مدیرکل آژانس در همین روز در مصاحبه با گاردین از اظهارات ضمنی مقامات جمهوری اسلامی در خصوص تغییر در دکترین هسته‌ای و عدم همکاری با آژانس ابراز نگرانی کرد.

رافائل گروسی این اظهارات را پس از دیدار با دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا مطرح کرده است.

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین گفت، شرایط توافق اتمی با جمهوری اسلامی در خصوص بازرسی‌ها از برنامه هسته‌ای ایران «در نقطه‌ای دشوار» قرار دارد.

رافائل گروسی در گفتگو با روزنامه بریتانیایی گاردین تصریح کرد: «اظهارات ضمنی درباره سلاح‌های هسته‌ای برای من بسیار جدی است. و من فکر می‌کنم این اظهارات باید متوقف شود. ما به شرایطی نزدیک می‌شویم که این پرسش بزرگ مطرح می‌شود که آنها چه می‌کنند و چرا آن را انجام می‌دهند.»

کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی و مشاور ارشد علی خامنه‌ای، در مصاحبه‌ای با شبکه الجزیره عربی که رسانه‌های ایران محتوای آن را روز پنج‌شنبه گذشته منتشر کردند، تهدید کرد که «ما ظرفیت تولید بمب را داریم» و در صورت «تهدید موجودیت» ایران، «ناچاریم دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهیم».

او این اظهارات را در واکنش به احتمال هدف قرار دادن تأسیسات هسته‌ای ایران بیان کرد و گفت: «اگر آن‌ها بخواهند به توانایی‌های هسته‌ای ایران ضربه بزنند، طبیعتاً می‌تواند موجب تغییر دکترین هسته‌ای ایران شود».

این اظهارات کمال خرازی واکنش‌هایی در پی داشته است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پنجشنبه هفته گذشته اظهارات مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی را «غیرمسئولانه» خواند و تاکید کرد ایالات متحده اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند.

رویترز: کره شمالی ۱۴۷.۵ میلیون دلار ارز دیجیتال را پولشویی کرد

خبرگزاری رویترز می‌گوید که ناظران تحریم‌های سازمان ملل متحد در گزارش محرمانه‌ای عنوان کرده‌اند که کره شمالی پس از سرقت ۱۴۷.۵ میلیون دلار از صرافی ارزهای دیجیتال، این مبلغ را در ماه مارس امسال از طریق پلتفرم «تورنادو کش» پول‌شویی کرد.

به نوشته رویترز، این ناظران سازمان ملل روز جمعه در سندی به شورای امنیت اطلاع داده‌اند که آنها در حال تحقیق درباره ۹۷ مظنون اهل کره شمالی هستند که در حملات سایبری به شرکت‌های ارزهای دیجیتال در خلال سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۴ احتمالا دست داشته‌اند، حملاتی که در مجموع منجر به سرقت ۳.۶ میلیارد دلار شده است.

این حملات شامل حمله سایبری اواخر سال گذشته میلادی می‌شود که ۱۴۷.۵ میلیون دلار از صرافی ارزهای دیجیتال اچ‌تی‌ایکس به سرقت رفت و در نهایت این مبلغ ماه مارس امسال پولشویی شد.

کارشناسان سازمان ملل با استناد به گزارش‌های کشورهای عضو سازمان ملل و شرکت‌های خصوصی گفته‌اند که کارکنان فناوری اطلاعات کره شمالی که در خارج از کشور فعالیت می‌کنند «درآمد قابل‌توجهی» برای پوینگ‌یانگ ایجاد می‌کنند.

کره شمالی که به طور رسمی به عنوان جمهوری دموکراتیک خلق کره شناخته می‌شود، از سال ۲۰۰۶ تاکنون تحت تحریم‌های سازمان ملل قرار دارد و این تحریم‌ها در طول سال‌ها با هدف کاهش بودجه برای برنامه‌های موشکی و هسته‌ای این کشور تشدید شده است.

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن/ک.ر

ارتش اوکراین زیر آتش سنگین روسیه مواضع خود را در خارکیف تغییر داد

ارتش اوکراین روز سه‌شنبه اعلام کرد که در واکنش به پیشروی‌های روسیه و آتشبار سنگین این کشور، نیروهای خود را به مواضع جدیدی در شمال منطقه خارکیف منتقل کرده است.

ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین در بیانیه‌ای گفت: «یگان‌های ارتش که در بخش‌های خاصی از منطقه لوکیانتسی و ووچانسک مستقر بودند، به دلیل آتش سنگین دشمن، به مواضع مطمئن‌تری منتقل شدند تا بدین ترتیب جان سربازانمان حفظ شود.»

سرویس اطلاعات نظامی اوکراین پیشتر گفته بود که به نظر می‌رسد نیروهای این کشور پس از حمله زمینی روسیه به منطقه خارکیف در حال تثبیت مواضع خود هستند. این نهاد اما نسبت به تجمع نیروهای روسیه در شمال اوکراین در نزدیکی منطقه «سومی» هشدار داده بود.

خارکیف دومین شهر بزرگ اوکراین است. مسئولان محلی گفته‌اند هنوز خطری متوجه شهر نیست اما پیشروی روس‌ها از مرز این استان ادامه یافته است.

حملات روسیه که از قبل وقوع آن در میانه بهار ارزیابی شده بود، در شرایطی آغاز شد که ارتش اوکراین در دوره اخیر ناچار به عقب‌نشینی‌های پیاپی در برخی از میدان‌های جنگ شده است.

دلایل پیشروی‌های آرام اما پیوسته روسیه وجود شمار بیشتری نیروی نظامی و داشتن مهمات و تجهیزات بیشتر است.

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن/ک.ر

نیروهای آمریکایی پهپاد حوثی‌ها را بر فراز خلیج عدن سرنگون کردند

تصویری آرشیوی از عملیات نیروهای نظامی آمریکا علیه حوثی‌ها در دریای سرخ
تصویری آرشیوی از عملیات نیروهای نظامی آمریکا علیه حوثی‌ها در دریای سرخ

ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، روز یکشنبه ۲۳ اردیبهشت از رهگیری و انهدام یک فروند پهپاد شبه‌نظامیان حوثی‌ مورد حمایت ایران بر فراز خلیج عدن خبر داد.

این نهاد نظامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که نیروهای آمریکایی حوالی ساعت ۳:۳۰ بامداد یکشنبه پهپادی را که از نواحی تحت کنترل حوثی‌ها در یمن به پرواز درآمده بود بر فراز خلیج عدن سرنگون کردند.

سنتکام اطمینان داده که حمله این پهپاد و سپس و رهگیری و سرنگونی آن هیچ آسیب جانی و خسارتی به همراه نداشته است.

به گفته سنتکام، نیروهای آمریکایی تشخیص داده بودند که این پهپاد تهدیدی فوری برای کشتی‌های تجاری و کشتی‌های نیروی دریایی ایالات متحده در منطقه است.

حملات شبه‌نظامیان حوثی مورد حمایت ایران به مسیر کشتی‌رانی بین‌المللی در دریای سرخ باعث شده است که حمل و نقل جهانی از طریق کانال سوئز دچار اختلال شود و شرکت‌های کشتی‌رانی را مجبور کرده است که مسیرهای طولانی‌تر و گران‌تری را در اطراف جنوب آفریقا انتخاب کنند.

یک مقام دفاعی آمریکایی روز ۱۹ اردیبهشت گفته بود که حوثی‌ها از زمان آغاز حملات خود در روز ۱۹ نوامبر (۲۸ آبان) سال گذشته تاکنون ۱۴۰ حمله در دریای سرخ و خلیج عدن انجام داده‌اند.

با استفاده از حساب کاربری سنتکام در شبکه اجتماعی ایکس؛ س.ن

اولین بیماری که کلیه خوک به او پیوند زده شده بود، درگذشت

بیمارستان عمومی ماساچوست در بوستون آمریکا اعلام کرد، اولین فردی که عمل پیوند کلیه اصلاح‌شده ژنتیکی خوک به او انجام شده بود، دو ماه پس از انجام این عمل درگذشت.

این بیمارستان شامگاه شنبه در بیانیه‌ای گفت: «کارکنان بیمارستان عمومی ماساچوست از درگذشت ناگهانی آقای ریک اسلیمن عمیقا متاسف است. ما هیچ شواهدی در دست نداریم که این رخداد در نتیجه عمل پیوند اخیر باشد.»

جراحان بیمارستان عمومی ماساچوست در ماه مارس برای اولین بار در جهان موفق شدند کلیه اصلاح‌شده ژنتیکی خوک را به اسلیمن که در آن زمان ۶۲ سال داشت و از بیماری حاد کلیوی رنج می‌برد و در آستانه مرگ بود، پیوند بزنند.

بیانیه این بیمارستان می‌افزاید: «اسلیمن برای همیشه نور امیدی برای بی‌شمار بیمار نیاز پیوند کلیه در سراسر جهان خواهد بود و ما عمیقا سپاسگزار اعتماد او به خود و تمایلش به پیشرفت حوزه عمل پیوند ناهمسان هستیم.»

کمبود اعضا برای پیوند به بیماران معضلی بزرگ در سراسر جهان است به طوری که تنها در یک نمونه، بیمارستان عمومی ماساچوست در ماه مارس گفت که بیش از هزار و ۴۰۰ بیمار در فهرست انتظار آن برای پیوند کلیه قرار دارند.

با استفاده از گزارش خبرگزاری فرانسه؛ س.ن

قهرمانی کیمیا علیزاده در اروپا

کیمیا علیزاده مدال طلای تکواندوی قهرمانی اروپا را به گردن آویخت.

او که به تازگی تابعیت بلغارستان را پذیرفته و دقیقاََ یک ماه قبل گذرنامه این کشور را دریافت کرد، در بلگراد توانست سکوی برتر ۶۲ کیلوگرم اروپا را نصیب خود کند.

علیزاده که مهیای شرکت در المپیک ۲۰۲۴ می‌شود، تنها مدال تکواندوی زنان و مردان بلغارستان را در این مسابقات کسب کرد.

یگانه مدال‌آور زن ایرانی در تاریخ المپیک‌ها، پس از غلبه بر رقیب فرانسوی موفق شد لونا دی ماتئو از ایتالیا را مغلوب کند و سپس نادا تسیچ (صربستان) را شکست داد.

او که یک نقره و یک برنز جهانی را به دست آورده، در نیمه نهایی از سد ایوانا آره‌لیچ (کرواسی) گذشت.

آلیا پاول از انگلیس دارندهٔ سه برنز دنیا رقیب فینالیست کیمیا بود که مانند سایر حریفان در برابرش مغلوب شد.

زهرا شفیعی، نویسنده و کارگردان، «به علت ضربات مأموران دچار سکته مغزی شد»

زهرا شفیعی پیشتر در تماسی از زندان نحوه بازداشت «خشونت‌آمیز» خود را شرح داده بود
زهرا شفیعی پیشتر در تماسی از زندان نحوه بازداشت «خشونت‌آمیز» خود را شرح داده بود

زهرا شفیعی، نویسنده و کارگردان، «به علت ضربات شدید» که مأموران در هنگام بازداشت او در سال ۱۴۰۲ به سرش وارد کرده بودند، «دچار سکته مغزی شد».

سعید دهقان، وکیل حقوق بشری، روز جمعه،‌ ۲۱ اردیبهشت‌ماه، با انتشار این خبر در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت که خانم شفیعی روز پنج‌شنبه هفته گذشته «برای جراحی مغز و برداشتن تومور در بیمارستان بستری شده است».

این هنرمند ۲۵ شهریور ۱۴۰۲ همزمان با سالگرد کشته‌ شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد جمهوری اسلامی بازداشت شد و سپس در آبان همان سال به صورت موقت از زندان آزاد شد.

او پیشتر در تماسی از زندان نحوه بازداشت «خشونت‌آمیز» خود در خیابان‌ انقلاب تهران را شرح داده و گفته بود که در زمان بازداشت در خیابان چند مأمور زن و مرد «به ‌شدت و به طرز خیلی بد و عجیبی محکم» او را می‌زدند.

شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری سال گذشته زهرا شفیعی را به ۹ سال و شش ماه حبس محکوم کرد.

پیش از این نیز فعالان سیاسی و مدنی گزارش‌های زیادی را در زمینه خشونت افراطی مأموران امنیتی در زمان بازداشت شهروندان منتشر کرده‌اند.

در یکی از این موارد شبکه حقوق بشر کردستان آذر ۱۴۰۱ خبر داد «شادمان احمدی»، جوانی که به دلیل شرکت در اعتراضات شهر دهگلان بازداشت شده بود، ساعتی پس از دستگیری «بر اثر شکنجه» در بازداشتگاه کلانتری این شهر جان باخت.

بیشتر

XS
SM
MD
LG