مذاکرات ترامپ و نتانیاهو درباره ایران، صلح اسرائیل و فلسطینیان و انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم

بنیامین نتانیاهو به دونالد ترامپ گفت: اسرائیل از مقابله بی‌سابقه آمریکا در برابر «توسعه‌طلبی منطقه‌ای ایران» ستایش می‌کند

رئیس‌جمهوری آمریکا و نخست‌وزیر اسرائیل درباره ایران، روند صلح اسرائیل و فلسطینیان و انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به اورشلیم (بیت‌المقدس) گفت‌وگو کردند.

بنیامین نتانیاهو در این دیدار که در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوییس انجام شد، ضمن اشاره به توافق هسته ای ایران و گروه پنج به علاوه یک، برجام، به دونالد ترامپ گفت: «شما گفته‌اید اگر معایب مخرب این توافق فاجعه بار اصلاح نشود، از آن خارج می‌شوید. اگر تصمیم به این کار بگیرید، ما کاملا از شما حمایت می‌کنیم».

دونالد ترامپ پیش از این، در جریان سفر خود به اسرائیل در بهار سال جاری با آقای نتانیاهو دیدار کرده بود؛ اما مایک پنس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا، این هفته در نخستین سفر رسمی‌اش به اسرائیل، به‌ویژه در مورد ایران و برجام با نخست‌وزیر اسرائیل گفت‌وگو کرد.

اسرائیل از چهار شرط تعیین شده از سوی رئیس‌جمهوری آمریکا در روز ۲۲ دی برای اصلاح برجام حمایت کرده است؛ بازرسی از همه سایت‌های ایرانی مورد نظر بازرسان بین‌المللی، تضمین برای دست نیافتن به سلاح هسته ای، همیشگی بودن برجام، و محدودیت برنامه موشک‌های دوربرد ایران. آقای ترامپ در این مورد گفته است که موشک‌های دوربرد و برنامه تسلیحات اتمی ایران از هم «جدانشدنی هستند».

آقای نتانیاهو ساعتی پیش از دیدار روز پنجشنبه خود با آقای ترامپ در داووس، با امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، نیز ملاقات کرد و در این دیدار گفت: نمی‌توان برجام را در شکل کنونی آن رها کرد زیرا طی چند سال امکان می‌دهد ایران به توان هسته‌ای (نظامی) دست یابد.

نخست وزیر اسرائیل روز چهارشنبه چهارم بهمن هم در دیدار با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، این هشدار را در داووس تکرار کرد، هر چند که در پایان این دیدار به خبرنگاران گفت پاسخ روشنی از خانم مرکل نگرفته است و «روزهای آینده» روشن می‌کند که اروپا در هماهنگی با آمریکا در مقابل شرایط آمریکا چه رفتاری در پیش می‌گیرد.

آمریکا گفته است که یک گروه کاری با بریتانیا، فرانسه و آلمان در مورد کشاندن ایران به مذاکره بر سر این شرایط تشکیل داده است؛ اما ایران بارها در روزهای اخیر تاکید کرده است که هرگز پای میز مذاکرات مجدد با قدرت‌های جهانی نخواهد رفت.

نخست وزیر اسرائیل در دیدار روز پنجشنبه با دونالد ترامپ همچنین گفت که کشورش از مقابله «بی‌سابقه» آمریکا در برابر «توسعه‌طلبی منطقه‌ای ایران» ستایش می‌کند.

آقای نتانیاهو پنجشنبه شب نیز در سخنرانی در یکی از نشست های داووس، موضع اسرائیل در مورد ایران را تکرار کرد.

همزمان، بر اساس بیانیه روز پنجشنبه کرملین، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، روز دوشنبه دهم بهمن، در مسکو با بنیامین نتانیاهو دیدار خواهد کرد.

آقای نتانیاهو در سه سال اخیر، شش بار برای گفت‌وگو در مورد ایران به روسیه سفر کرده است که آخرین آن، سفر چند ماه پیش به سوچی، استراحتگاه تابستانی، رئیس جمهوری روسیه بود.

ترامپ: از فلسطینیها حمایت چشم گیر کردیم؛ به صلح بخاطر ملت خودشان امیدواریم

دونالد ترامپ در دیدار روز پنجشنبه پنجم بهمن، با نخست‌وزیر اسرائیل، تصمیم خود را برای انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم (بیت‌المقدس) «یک حرکت بزرگ و تاریخی» نامید و گفت: سفارت آمریکا «بسیار زودتر» از موعد، به اورشلیم منتقل می‌شود.

مایک پنس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا، در سفر رسمی اخیر خود به اسرائیل گفته بود که سفارت این کشور تا پیش از سال ۲۰۱۹ میلادی به اورشلیم (بیت‌المقدس) منتقل می شود.

آقای ترامپ در ملاقاتش با بنیامین نتانیاهو گفت: با این تصمیم، «دشوارترین موضوعی که باید (در روند صلح اسرائیل و فلسطینیان) درمورد آن گفت‌وگو می‌شد، از دستور کار کنار گذاشته شد».

او افزود که «فلسطینیان باید به پیمان صلح اسلو (امضا شده در سال ۱۹۹۳) و این واقعیت را که آمریکا حمایت چشمگیری از آنها کرده است، احترام بگذارند. آنها باید به آمریکا احترام بگذارند و در غیراین صورت، به پیشرفت دست نخواهیم یافت».

رئیس‌جمهوری آمریکا تکرار کرد که «چرا باید به آنها که حاضر به هیچ کاری برای ما نیستند، کمک کنیم» و یادآور شد که فلسطینیان با مایک پنس در سفرش به منطقه، دیدار نکردند.

دونالد ترامپ گفت: آمریکا «صدها میلیون دلار به فلسطینیان کمک می‌کند؛ کمک‌هایی که هیچ کس از آن خبر ندارد. این پول روی میز است؛ اما به‌دست آنها نخواهد رسید تا به مذاکرات (با اسرائیل) بازگردند».

او افزود: دولت آمریکا از پیشرفت صلح خوشحال خواهد شد؛ اسرائیل صلح می‌خواهد و باید امیدوار باشیم که فلسطینیان نیز از روند صلح حمایت کنند».

آمریکا سالیانه صدها میلیون دلار از جمله به «اونرا»، آژانس امدادرسانی سازمان ملل متحد به فلسطینیان، کمک می‌کند که به تازگی کمتر از یک پنجم آن را تعلیق کرده است.

در این میان، سخنگوی محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، در واکنش به سخنان دونالد ترامپ در داووس گفت: «موضوع قدس، کلید صلح است اما ممکن است جرقه جنگ در منطقه نیز در آن باشد. قدس را نمی‌توان با همه پول دنیا خرید».

خبرگزاری‌ها/ب.ک