رهبر جمهوری اسلامی همچنان میکوشد با استفاده از تریبون منحصربهفردی که در اختیار دارد، بر روند و نتیجهٔ انتخابات اثر گذارد. آیتالله خامنهای در جدیدترین اظهارنظرش، بهشکل آشکاری با تندترین مواضع اردوگاه اصولگرایان همدلی نشان داده، و بار دیگر به شفافسازی در مورد عمق نگاه اقتدارگرایانهٔ خود پرداخته است.
در آستانه انتخابات مجلس و خبرگان، اردشیر امیرارجمند، مشاور میرحسین موسوی، در گفتوگو با رادیو فردا، خواهان حضور مردم در پای صندوقهای رأی به صورت «هدفمند» شد.
شاهزاده رضا پهلوی، فرزند آخرین شاه ایران، در آستانه انتخابات هفتم اسفند دیدگاههای خود را در این زمینه با رادیو فردا در میان گذاشته است. آقای پهلوی معتقد است که تا موقعی که صندوق رأی آزاد در مملکت نباشد، خواست واقعی مردم قابل اندازهگیری نیست، و در عین تأکید میکند که در رأی ندادن در انتخاب هم برای خود یک رأی است.
از مجموعه مطالبی که در آستانهی انتخابات سال ۹۴ منتشر شده بر میآید که حداقل بخشی از مخالفان نظام جمهوری اسلامی تمایل ندارند این انتخابات را تحریم کنند یا اصولا به شهروندان ایرانی در این زمینه توصیه هایی ارائه کنند.
برپایه آمارهای انتخاباتی در ایران از جمله آخرین انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲، در بیشتر مناطقی که اقلیتهای قومی و مذهبی آن زندگی میکنند، رأی مردم به نامزدان میانهرو و اصلاحطلب نسبت به نامزدهای محافظهکار بیشتر بوده است.
خانواده مهدی کروبی در بیانیه خواستار شرکت در انتخابات و خانهتکانی در مجلس و خبرگان از این طریق شده است. رادیو فردا در گفتگو با محمد تقی کروبی، فرزند مهدی کروبی، ابتدا از او پرسیده چرا مردم به شرکت در انتخاباتی دعوت شدهاند که به گفته این خانواده «رقابتی نامتعارف» خوانده شده:
پیامهای مشارکت و عدم مشارکت در جمهوری اسلامی چیست؟ و چه عوامل یا دلایلی را برای شرکت و عدم شرکت در ادوار مختلف انتخابات ایران میتوان برشمرد؟ این پرسشها را کیوان حسینی از رادیو فردا با عمار ملکی پژوشگر علوم سیاسی و استادیار دانشگاه تیلبرگ در هلند در میان گذاشته است.
تا چند روز دیگر دهمین دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار میشود و روند گسترده رد صلاحیتها از هماکنون این سؤال را پیش رو میگذارد که شرکت یا عدم شرکت در این انتخابات چه پیامدهایی دارد. نورالدین پیرمؤذن به پرسشهای رادیو فردا در این زمینه پاسخ میدهد.
مهندسی انتخابات برای تشکیل دو «مجلس سلطانی» - که مطابق میل خودسرانه سلطان عمل کنند- توسط آیت الله خامنهای، سپاه و شورای نگهبان با حذف گسترده رقبا و منتقدان انجام شده است.
توافق با شش قدرت جهانی در تیرماه سال ۹۴ به دست آمد، اما در طول دوران مذاکرات و بعد از آن در پی دستیابی به برجام، دولت حسن روحانی کشمکشهایی جدی با مجلس شورای اسلامی داشت. رادیو فردا با هدف نگاهی به بررسی برجام در مجلس و تأثیر آن در انتخابات آتی و افکار عمومی، مهدی مهدوی آزاد، تحلیلگر سیاسی ساکن آلمان گفتوگو کرده است.
هفتم اسفندماه امسال قرار است انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان برگزار شود. دورهای که به باور بسیاری از ناظران سیاسی، یکی از مهمترین دورههای انتخاباتی در تاریخ مجلس خبرگان رهبری است. محسن کدیور در همین زمینه به پرسشهای رادیو فردا پاسخ داده است.
در آستانه دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری، این سؤال در عرصه سیاسی ایران وجود دارد که چه نهاد، گروه و یا افرادی بیشترین تأثیر را در انتخابات دارند؟ رادیو فردا در همین زمینه دیدگاه مرتضی کاظمیان، روزنامهنگار و فعال سیاسی ملی-مذهبی در پاریس را جویا شده است.
بیشتر