چندی پیش بود که فرامرز اصلانی پرده از ابتلایش به بیماری سرطان برداشت و گفت میخواهد فرصت باقیمانده را به درمان بپردازد، اما فاصلهٔ او و خاموشی کوتاهتر از نسیم بهاری طی شد.
در سالی که گذشت، شماری از چهرههای شاخص ادبیات و فلسفه ایران درگذشتند و با سال ۱۴۰۳ نرسیدند. در این گزارش از زندگی و آثار این چهرههای شاخص یاد میشود.
جامعۀ هنری ایران در سال ۱۴۰۲ هنرمندان سرشناسی را از دست داد که شروع آن کیومرث پوراحمد در فروردین بود، به قتل داریوش مهرجویی در میانۀ سال رسید و در اسفند هم خبر جمشید عندلیبی آمد.
دهها دستاندرکار فرهنگ ایران در نامهای سرگشاده اعلام کردند که دادگاه و روند دادرسی در پرونده قتل داریوش مهرجویی و وحیده محمدیفر، همسرش، را «نمایشی» و فاقد مشروعیت میدانند.
سینمای ایران سال ۱۴۰۲ همچنان متأثر از تحولات عمیق سیاسی و اجتماعی بود که از نیمهٔ سال ۱۴۰۱ بسیاری از مناسبات و شرایط تولید و عرضهٔ فیلمها در داخل و خارج کشور را تغییر داده است.
روابط عمومی اصغر فرهادی اعلام کرد این کارگردان سرشناس و برنده دو جایزه اسکار از اتهام «نقض حقوق مولف» بر اساس شکایت آزاده مسیحزاده تبرئه شده است.
بازیگر تئاتری که در جریان سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی» بینایی یک چشمش را از دست داد، میگوید جمهوری اسلامی اجازه نداد او به فعالیتهایش بهعنوان بازیگر ادامه دهد.
جمشید عندلیبی، نوازندهٔ شناختهشدهٔ نی و آهنگساز در سن ۶۶ سالگی از دنیا رفت
در ادامه واکنشها به لغو کنسرت علیرضا قربانی در اصفهان، رضا صادقی، خواننده، ضمن دفاع از حضور نوازندگان زن در کنسرتها از آقای قربانی اعلام حمایت کرد.
سازندگان فیلم «کیک محبوب من» میگویند با اینکه ساخت فیلمشان را پیش از اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ آغاز کرده بودند، اما این فیلم در ستایش زن، زندگی و آزادی است.
فرشاد هاشمی، کارگردانی که فیلمش را در ایران اما بدون رعایت حجاب اجباری بازیگران زن ساخته، میگوید «ساخت این فیلم قدمی است در راستای تغییری که مردم ایران خواستار آن شدند».
فیلم کوتاه «هزار و صد» با کارگردانی و بازیگری شبنم طلوعی روایتی است از روند بازجویی یک زن بازداشتشده در مراسم چهلم حدیث نجفی، معترضی که در اعتراضات «زن زندگی آزادی» کشته شد.
بیشتر