جبهه ملی ایران، حزب ملت ایران، و حزب پان ایرانیست، در بیانیههایی با تشریح برخی از موانع برای اصلاحات و برگزاری یک انتخابات آزاد در ایران اعلام کردند که در انتخابات پیش رو شرکت نخواهند کرد.
سه میهمان برنامه این هفته «دیدگاهها» از سه افق گوناگون فکری به این پرسش کلیدی پاسخ می می دهند که: «از مشروطه تا کنون درکدام دورهها حزبها در رایگیریها کارکرد موثر داشتهاند و در کدام دورهها تاثیری بر نتیجه رایگیریها نداشتهاند؟»
برپایه آمارهای انتخاباتی در ایران از جمله آخرین انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲، در بیشتر مناطقی که اقلیتهای قومی و مذهبی آن زندگی میکنند، رأی مردم به نامزدان میانهرو و اصلاحطلب نسبت به نامزدهای محافظهکار بیشتر بوده است.
معاون ستاد کل نیروهای مسلح ایران بر موضعی که مدعی دخالت بریتانیا در انتخابات ایران است تأکید کرده و گفت که «سکوت وزارت امور خارجه برابر انگلیسیها شبههآور است.»
مباحث مربوط به انتخابات مجلس دهم تا کنون عمدتا بر رد صلاحیتها و فهرستهای نامزدها و انتظارات حکومت از انتخابات و مجلس آینده تمرکز داشته است. اما به جای نگاه به انتخابات مجلس دهم و مجلس آینده از چشم حکومت و نهادهای حکومتی میتوان از چشم انداز جامعه و خواستههای آن به این موضوع نگاه کرد.
محمد خاتمی رئیسجمهور پیشین ایران، در پیامی در آستانه انتخابات هفتم اسفند تأکید کرده هرچه مردم بیشتر در انتخابات شرکت کنند، «نتیجه به خواست مردم، مصلحت کشور و آرمانهای مردم نزدیکتر خواهد بود».
خانواده مهدی کروبی در بیانیه خواستار شرکت در انتخابات و خانهتکانی در مجلس و خبرگان از این طریق شده است. رادیو فردا در گفتگو با محمد تقی کروبی، فرزند مهدی کروبی، ابتدا از او پرسیده چرا مردم به شرکت در انتخاباتی دعوت شدهاند که به گفته این خانواده «رقابتی نامتعارف» خوانده شده:
از پیروزی انقلاب ایران تا تشکیل اولین مجلس خبرگان رهبری در ۱۹ آذر ۱۳۶۱ تقریباً چهار سال طول کشید. مجلسی که مهمترین وظیفهاش انتخاب رهبر جمهوری اسلامی و نظارت بر عملکرد اوست. نظارتی که بر اساس قانون میتواند به عزل رهبر هم بیانجامد.
پیامهای مشارکت و عدم مشارکت در جمهوری اسلامی چیست؟ و چه عوامل یا دلایلی را برای شرکت و عدم شرکت در ادوار مختلف انتخابات ایران میتوان برشمرد؟ این پرسشها را کیوان حسینی از رادیو فردا با عمار ملکی پژوشگر علوم سیاسی و استادیار دانشگاه تیلبرگ در هلند در میان گذاشته است.
اکبر هاشمی رفسنجانی «انگلیسی و نفوذی» خواندن نامزدهای انتخابات را اقدامی «جاهلانه» خوانده و میگوید اتهامزنندگان «میخواهند انتقام شکست خود از مردم، را با توهین به دولت و رئیسجمهور بگیرند».
تا چند روز دیگر دهمین دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار میشود و روند گسترده رد صلاحیتها از هماکنون این سؤال را پیش رو میگذارد که شرکت یا عدم شرکت در این انتخابات چه پیامدهایی دارد. نورالدین پیرمؤذن به پرسشهای رادیو فردا در این زمینه پاسخ میدهد.
روزنامه اعتماد در عکس یک شماره دوم اسفند ماه خود را به استقبال شهروندان از همایش دوم اصلاحطلبان در سالن حجاب تهران اختصاص داده و آن را نمادی از «موج فراگیر اصلاحطلبی» توصیف کرده و همزمان در تیتر یک خود از «فراخوان هاشمی، دعوت روحانی» برای مشارکت حداکثری در انتخابات خبر داده است.
بیشتر