لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۲۳

وبلاگ انتخابات آمریکا

هیلاری کلینتون
هیلاری کلینتون

می‌خواهید در یک جمله از وضعیت همین امروز رقابت‌های انتخاباتی آمریکا با خبر شوید؟ آن جمله این است: در میان دموکراتها، روزهای خوش کلینتون ادامه دارد، اما در میان جمهوریخواهان، «مساله ترامپ» برای استخوان‌خرد کرده‌ها، لاینحل باقی مانده!

دو و ماه نیم قبل از اولین رای‌گیری درون حزبی در آمریکا برای انتخاب نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، رقابتهای درون حزبی دموکراتها و جمهوریخواهان از هر زمان دیگری بیشتر به یک رقابت واقعی تبدیل شده است.

در جریان رقابت‌های درون حزبی همیشه هستند کسانی که با انگیزه‌هایی غیر از برنده شدن به میدان وارد می‌شوند؛ بعضی‌ها فقط می‌خواهند یک موضوع مشخص را رسانه‌ای کنند یا کسانی که فکر می‌کنند می‌توانند از شهرت ناشی از اعلام نامزدی، برای رقابت‌های سیاسی دیگر (مانند انتخابات سنا یا فرمانداری) بهره ببرند. این گروه این روزها در حال خروج از میدان هستند.

در تقویم انتخابات آمریکا، هر قدر که به روز نخستین گردهمایی و رای‌گیری درون حزبی (اول فوریه، ۱۲ بهمن) نزدیک می‌شویم، نامزدها بیشتر با غربال بی‌رحم رسانه‌ها روبه‌رو می‌شوند و عملا از رقابت جا می‌مانند.

به همین دلیل است که مثلا در حزب جمهوریخواه که هنوز گروه بزرگی مدعی نامزدی هستند در آخرین مناظره که سه شنبه هفته گذشته برگزار شد، شبکه تلویزیونی «فاکس بیزنس» فقط هشت نامزد را به مناظره اصلی دعوت کرد. دست‌اندرکاران مناظره اعلام کردند فقط کسانی به مناظره اصلی راه پیدا می‌کنند که در نظرسنجی‌ها دستکم دو و نیم درصد حامی داشته باشند.

در میان دموکراتها هم بعد از مناظره اول، دو تن از نامزدها قبل از اینکه چنین بلایی به سرشان بیاید، خودشان کنار کشیدند؛ لینکلن چیفی و جیم وب. به همین دلیل در مناظره روز یکشنبه دموکراتها هم فقط سه نفر روی صحنه بودند.

کلینتون یکه‌تاز

دومین مناظره دموکراتها قبل از هر چیز زیر سایه حملات پاریس آغاز شد. قبل از شروع مناظره یک دقیقه سکوت اعلام شد و هیلاری کلینتون و مارتین اومالی، متن آغازین خود را به این مساله اختصاص دادند. اما برنی سندرز که تا امروز هیچ کارش شبیه باقی سیاستمدارها نبوده، این بار هم همه را شگفت زده کرد و در متن آغازین مناظره بعد از اشاره مختصری به پاریس، رفت سراغ مسایل داخلی آمریکا.

از میان سه سیاهی‌لشکر مناظره اول دموکراتها، مارتین اومالی در این مناظره تنها بود. اما او این بار برخلاف مناظره قبلی تمام تلاشش را کرد که از موقعیت سیاهی‌لشکری بیرون بیاید. استراتژی اومالی هم حمله به کلینتون بود.

استدلال مارتین اومالی برای رای‌دهندگان دموکرات ساده بود: ما دموکراتها یک حزب پیشرو هستیم و کلینتون به اندازه کافی پیشرو نیست. او کسی است که کاملا محافظه‌کارانه به جنگ عراق رای مثبت داده، بانکدارهای میلیاردر (که عموما محافظه‌کار هستند) به او مشاوره می‌دهند و در مسایلی مانند کنترل سلاح، تندی یک دموکرات مترقی را ندارد.

کلینتون هم کوتاه نیامد و در یکی به دو با مارتین اومالی با توپ پر از خودش دفاع کرد. او که بر خلاف سال ۲۰۰۸، در کمپین بارها به زن بودن خودش اشاره می‌کند، اینبار هم با این کارت گفت که اگر رئیس جمهور شود، برای مدافعان حقوق زنان یک پیروزی بزرگ به دست می‌آید و او در چالش‌هایی مانند مساله سقط جنین، مواضع کاملا پیشرویی اتخاذ خواهد کرد.

او جمهوریخواهان را متهم کرد که در مسایلی مانند حقوق مدنی، برابری، حقوق همجنسگرایان و حقوق زنان می‌خواهند آمریکا را به گذشته ببرند و تنها راه‌حل این است که کاخ سفید در کنترل دموکراتها باقی بماند.

این میان برنی سندرز هم مانند همیشه، پرشور و با صدای بلند از مواضع لیبرالی‌اش دفاع کرد و بعد از مناظره از سوی هواداران بیشمارش در شبکه‌های اجتماعی، پیروز بلامنازع مناظره معرفی شد.

اما کماکان نظرسنجی‌ها می‌گویند که کلینتون در رقابت‌های درون حزبی دموکراتها حرف اول و آخر را می‌زند و اگر اتفاق خارق‌العاده‌ای تا روز ۱۲ بهمن (نخستین رای‌گیری درون‌حزبی) رخ ندهد، احتمال نامزد شدنش از دو رقیبش بسیار بیشتر است.

بازگشت ترامپ!

در میان چمهوریخواهان دونالد ترامپ دوباره به صدر نظرسنجی‌های این حزب برگشته و کماکان این بحث در رسانه‌های آمریکایی داغ است که معنای صدرنشینی ترامپ چیست و نکند او واقعا دیگران را شکست بدهد!

او بعد از اینکه هفته گذشته در برنامه طنز پربیننده «Saturday Night Live» حاضر شد موفق شد مقام اولی نظرسنجی‌ها را از بن کارسون پس بگیرد و این وضعیت بعد از سومین مناظره تلویزیونی جمهوریخواهان ادامه پیدا کرد.

مونولوگ ترامپ در آغاز برنامه Saturday Night Live را اینجا ببینید:

در آخرین مناظره جمهوریخواهان که به مسایل اقتصادی اختصاص داشت، ترامپ کماکان با زبان ساده و بیان همه فهمش، مدعی شد که اگر رئیس جمهور شود، همه مشکلات آمریکا را حل خواهد کرد و در مرزهای آمریکا و مکزیک، دیوار خواهد کشید و همه ۱۱ میلیون مهاجر غیرقانونی در آمریکا را از این کشور اخراج خواهد کرد.

همه این ادعاها که با شدت بسیار و گاه لحن تحقیر‌آمیز از سوی باقی نامزدها نقد شدند، ضربه‌ قابل ملاحظه‌ای به وضعیت او در نظرسنجی‌ها وارد نکردند.

در رده دوم هم بن کارسون ایستاده که این روزها با موجی رسانه‌ای از اتهام دروغگویی در خاطراتش روبه‌رو است.

اما برای کله‌گنده‌های حزب جمهوریخواه، مارکو روبیو کماکان نشان داد که پتانسیل خوبی برای پیروزی دارد. او بار دیگر با سخنوری سعی کرد که به جای حرفهای کلی، دل رای‌دهندگان را به دست آورد و کماکان برخی ناظران معتقدند که روبیو، یکی از بختهای مهم آدمهای بانفوذ حزب جمهوریخواه برای شکست دادن دونالد ترامپ است.

جب بوش کمابیش زیر سایه روبیو دفن شده و وضعیتش در نظرسنجی‌ها تغییر چشمگیری نکرده است.

این میان نکته‌ای که احتمالا جمهوریخواهان زیادی را به وحشت می‌اندازد این است که در اکثر نظرسنجی‌ها، در رقابت خیالی ترامپ با کلینتون، کلینتون برنده نهایی است. به بیان دیگر اگر کلینتون از سوی دموکراتها انتخاب شود، جمهوریخواهان با ترامپ بخت کمتری برای پیروزی خواهند داشت.

و همین استدلال است به مارکو روبیوی جوان و خوش سر و زبان این فرصت را می دهد که در مقالات و تحلیلهای نشریات محافظه‌کار بدرخشد. برخی از مفسران دست راستی معتقدند اگر کسی بتواند هیلاری کلینتون را شکست بدهد، آن شخص مارکو روبیو است، نه دونالد ترامپ.

هم جمهوریخواهان و هم دموکراتها تا روز اولین رای‌گیری درون حزبی، دو بار دیگر در مناظره‌هایی فرصت خواهند داشت تا خود را در چشم هوادار حزبشان، قابل ریاست جمهوری نشان بدهند.

تصویری از برنی سندرز (راست) و هیلاری کلینتون در نخستین مناظره درون حزبی دموکراتها برای انتخاب نامزد نهایی این حزب در انتخابات
تصویری از برنی سندرز (راست) و هیلاری کلینتون در نخستین مناظره درون حزبی دموکراتها برای انتخاب نامزد نهایی این حزب در انتخابات

شاید برنی سندرز و و مشاورانش زیادی به نخستین مناظره حزب دموکرات خوشبین بودند!

این روزها که هر چه می‌گذرد، سلطه هیلاری کلینتون بر رقابت درون حزبی دموکراتها واضح‌تر می‌شود، سندرز هم بیشتر تغییر می‌کند و روز به روز، بیشتر از گذشته به روشهای معمول سیاستمداران آمریکایی برای پیروزی بر رقبیب انتخاباتی روی می‌آورد.

از پیش کشیدن ماجرای ایمیل‌های کلینتون و پخش نخستین آگهی تلویزیونی گرفته تا حتی پیشنهاد طرحی در سنا که می‌تواند دل جوان‌های زیادی را آب کند و وضعیت سندرز را در نظرسنجی‌ها تغییر دهد.

برنی سندرز طرحی را ارائه کرده که اگر تصویب شود، مصرف تفریحی ماری‌جوآنا (یا همان علف) در سراسر ایالات متحده آمریکا در سطح فدرال قانونی خواهد شد و تصمیم نهایی درباره این موضوع به ایالت‌ها سپرده می‌شود.

احتمال اینکه طرح پیشنهادی سندرز از سد محافظه‌کاران مسلط بر کنگره آمریکا بگذرد و به قانون تبدیل شود، نزدیک به صفر است، اما پیام این کار روشن است: اگر برنی سندرز رئیس‌جمهور شود، برخلاف اوباما یا کلینتون، رئیس‌جمهوری خواهد بود که از حمایت علنی از مصرف ماری‌جوآنا، ابایی نخواهد داشت.

قانونی کردن مصرف تفریحی ماری‌جوآنا، یک موضوع محوری در انتخابات سال ۲۰۱۶ نیست، اما کمپین طرفداران ماری‌جوآنا در سال‌های اخیر موفقیت‌های خیره‌کننده‌‌ای به دست آورده است. این گروه قطعاً فعالیت‌های نامزدهای سال آینده را در ارتباط با مسئله ماری‌جوآنا از نزدیک رصد خواهد کرد.

ضمن اینکه صنعت تولید ماری‌جوآنا و محصولات جانبی‌اش این روزها در واشنگتن لابی خود را دارد، و حتی این احتمال وجود دارد که هواداران قانونی کردن ماری‌جوآنا در انتخابات سال ۲۰۱۶ میلادی با تشکیل یک «سوپر پک – Super PAC»، به نفع نامزد مورد علاقه‌شان، آگهی پخش کنند.

در حال حاضر به رغم اینکه بر اساس قوانین فدرال مصرف ماری‌جوآنا غیرقانونی است، اما مصرف تفریحی ماری‌جوآنا در چهار ایالت آمریکا قانونی اعلام شده است.

همچنین در ۲۳ ایالت نیز مصرف پزشکی ماری‌جوآنا قانونی است.

این در حالی است که ماری‌جوآنا بر اساس قوانین فدارل در آمریکا در دسته مواد مخدر خطرناک، در کنار هروئین قرار دارد و مصرف تفریحی آن نیز در اکثر ایالت‌های آمریکا مجازات‌هایی به مراتب سخت‌تر از مصرف کوکائین در پی دارد.

این شرایط پیچیده و ناهماهنگی گسترده در ارتباط به مصرف ماری‌جوآنا در آمریکا یکی از دلایلی است که هم گروهی از موافقان و هم گروهی از مخالفان معتقدند کنگره باید در این زمینه وارد عمل شود.

سندرز در حالی طرح خود را ارائه کرده که موضع کلینتون در برابر این مسئله کاملاً منفعلانه است و به گفته خودش، ترجیح می‌دهد صبر کند و ببیند این موضوع در سطح قوانین ایالتی به چه شکل پیش خواهد رفت و به قول او در «لابراتوآر دموکراسی»، به چه نتیجه‌ای خواهد رسید.

به بیان دیگر او هنوز مطمئن نیست که قانونی کردن ماری‌جوآنا در سراسر آمریکا، کار درستی است و منتظر خواهد ماند تا نتیجه این آزادی را در ایالت‌های محدودی ببیند.

طرفداران آزادی ماری‌جوآنا می‌گویند که خطرات مصرف این ماده برای سلامتی انسان از سیگار و الکل کمتر است و غیرقانونی کردن آن، آسیب‌های اجتماعی به مراتب مخرب‌تری را به دنبال دارد. از جمله اینکه به دلیل شایع بودن مصرف ماری‌جوآنا در میان مردم، بسیاری بعد از دستگیری، سوء‌سابقه پیدا می‌کنند.

ضمن اینکه به رغم خطرات کمی که مصرف ماری‌جوآنا برای انسان دارد، بخش زیادی از بودجه و انرژی پلیس آمریکا صرف مبارزه با قاچاقچیان و مصرف کنندگان این ماده می‌شود. به گفته برنی سندرز، مبارزه با مار‌ی‌جوآنا، هدر دادن منابع است.

اما همچنان عده‌ای از دانشمندان می‌گویند که مصرف ماری‌جوآنا می‌تواند مانند مصرف الکل اعتیاد‌آور باشد.

تلاش برای آزاد کردن «علف کشیدن» تنها ابتکار تازه سندرز برای مطرح شدن در خبرها و جلب نظر رأی‌دهندگان در روزهای اخیر نیست. او سرانجام نخستین آگهی تلویزیونی خود را نیز تهیه کرد تا با پرداخت دو میلیون دلار در تلویزیون‌های دو ایالت آیووا و نیوهمپشایر پخش شوند. (در جریان انتخاب نامزد احزاب جمهوریخواه و دموکرات، این دو ایالت نخستین جاهایی هستند که نامزد موردنظرشان را انتخاب خواهند کرد.)

نخستین آگهی تلویزیونی برنی سندرز را اینجا ببینید:

برنی سندرز همچنین به رغم ژست مردم‌پسندش در نخستین مناظره که گفته بود ملت از دست ماجرای ایمیل‌های کلینتون خسته شده‌اند، در مصاحبه‌ای به روزنامه وال‌استریت ژورنال گفت که اگر در ایمیل‌های ذخیره شده در سرورهای شخصی کلینتون، اطلاعات مرتبط با امنیت ملی آمریکا نیز وجود داشته‌اند، طرح پرسش درباره این موضوع، کار درستی است.

جب بوش در سراشیبی

در آن سوی میدان و در آستانه مناظره‌ای دیگر که روز سه‌شنبه هفته آینده در شبکه «فاکس بیزنس» برگزار خواهد شد، تا اینجای کار صدرنشینی بن کارسون قطعی است. دونالد ترامپ با اختلاف کم دوم است و مارکو روبیو با اختلافی بیشتر سوم.

اما آن بالا از جب بوش خبری نیست. در نظرسنجی‌های مختلف موقعیت او از رده پنجم تا هشتم در نوسان است و به طور متوسط میزان حمایت از او به حدود پنج درصد رسیده است. (بن کارسون و دونالد ترامپ مدت‌هاست که بالای ۲۰ درصد هستند. مارکو روبیو هم حمایت دو رقمی دارد.)

جب بوش در ابتدای این مبارزه، اصلی‌ترین نامزد جمهوریخواهان برای حضور در رقابت نهایی محسوب می‌شد. اما حالا در آستانه مناظره چهارم چنان وضعیتی بحرانی پیدا کرده که ناچار شده دکمه «reset» کمپین خود را فشار دهد و همه چیز را از اول شروع کند! با شعارهای جدید و استراتژی متفاوت. در این کمپین تازه، او با شعار «جب می‌تواند درستش کند»، تور جدیدی را اغاز کرده است.

اما حتی این ابتکارات هم موجب نشد تا پل سینگر، یکی از مهم‌ترین میلیاردرهای طرفدار جمهوریخواهان پشتش را خالی نکند. آقای سینگر که در سال گذشته بزرگترین حامی مالی حزب جمهوریخواه بوده در نامه‌ای به سران حزب نظرش را شرح داده و نوشته که به نظر او کسی که می‌تواند در نهایت دست جمهوریخواهان را به پست ریاست جمهوری برساند، نه جب بوش، بلکه مارکو روبیوست. این نامه که نیویورک تایمز از وجودش پرده برداشت، کمک بزرگی برای روبیو و ضربه‌ای جدی به کمپین جب بوش بود.

در مناظره چهارم که با همکاری روزنامه وال‌استریت ژورنال برگزار می‌شود، نامزدهای جمهوریخواه فرصت خواهند داشت تا برنامه‌های اقتصادی‌شان، به ویژه طرح‌های مرتبط با کاهش مالیات و کم کردن مخارج دولت را برای رأی‌دهندگان شرح دهند.

در میان نامزدهای کنونی شاید جب بوش به عنوان دو دوره فرماندار موفق یک ایالت بزرگ (فلوریدا)، با تجربه‌ترین شخص برای صحبت کردن درباره مسایل مرتبط با مالیات باشد و همین موضوع او را نجات دهد. اگر نه، هر روز که می‌گذرد، فرصت جب بوش برای بازگشت به قلوب جمهوریخواهان کمتر می‌شود ...

بیشتر

XS
SM
MD
LG