لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۳۴

بحران در ارمنستان؛ معترضان خواستار برکناری نخست وزیر شدند


تصویری از تظاهرات مخالفان دولت ارمنستان در ایروان
تصویری از تظاهرات مخالفان دولت ارمنستان در ایروان

هزاران نفر از مخالفان نخست وزير ارمنستان روز جمعه در ایروان راهپیمایی کرده و خواستار استعفای نیکول پاشینیان شدند. فضای سیاسی در این کشور به شدت متشنج است و آقای پاشینیان روز گذشته فرماندهان نیروهای مسلح را به «اقدام به کودتا» متهم کرد.

بسیاری از مخالفان دولت به دلیل نحوه هدایت جنگ اخیر در ناحیه ناگورنو- قره باغ خشمگین هستند و آقای پاشینیان را مسئول شکست نیروهای ارمنی می دانند.

بحران سیاسی ارمنستان از روز پنجشنبه با اظهار نظر آقای پاشینیان در مورد اقدام به کودتا تشدید شد. گزارش‌ها حاکی از آن است که فرماندهان ارشد نیروهای مسلح از نخست وزیر ارمنستان خواسته‌اند استعفا بدهد.

در مقابل، آقای پاشینیان با بسیج هواداران خود در شهر ایروان و انتقاد از رفتار نظامیان اعلام کرد که از مقام خود کناره‌گیری نخواهد کرد.

وازگن مانوکیان، نخست وزیر سابق ارمنستان که از سوی مخالفان دولت فعلی به عنوان نامزد نخست وزیری معرفی شده روز جمعه از همه مردم کشور خواست به اعتراضات بپیوندند.

او در بخشی از سخنان خود در اجتماع معترضان گفت: «برای پیشگیری از خونریزی و ناآرامی مردم باید به خیابان‌ها بیایند. یا از شر آنها خلاص می‌شویم و یا ارمنستان را از دست خواهیم داد.» اشاره او به نیکول پاشینیان و متحدانش بود که پارلمان را در کنترل دارند.

معترضان ابتدا به سوی دفتر ریاست جمهوری و سپس به سوی محل کار نخست وزیر راهپیمایی کردند.

عصر روز جمعه نیکول پاشینیان با آرمن سرکیسیان، رییس جمهور ارمنستان دیدار کرد.

از زمان امضای توافق آتش بس با جمهوری آذربایجان با هدف پایان دادن درگیری‌های مسلحانه در ناحیه ناگورنو- قره‌باغ مخالفان آقای پاشینیان به شدت او را تحت فشار قرار داده و بخشی از مردم او را به خیانت متهم می کنند.

در همین حال جامعه بین المللی در مورد تشدید بحران در ارمنستان ابراز نگرانی کرده و ضمن هشدار در مورد وقوع کودتا طرفین را به مذاکره و حل مسالمت آمیز بحران دعوت کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد که یکی از مهم‌ترین اصول دمکراسی عدم مداخله نیروهای مسلح در سیاست است.

دولت روسیه روز جمعه تاکید کرد که ارمنستان باید به مفاد قرارداد آتش‌بس با جمهوری آذربایجان پایبند بماند. البته دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین در نشست خبری روز جمعه تاکید کرد که در حال حاضر «تهدیدی» برای اجرای آتش‌بس مشاهده نمی‌شود.

ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه در گفت‌وگوی تلفنی روز پنجشنبه با نیکول پاشینیان خواستار پرهیز از تنش شد.

وازگن مانوکیان هشدار داده بود که تا برگزاری نشست فوق العاده پارلمان برای برکناری نخست وزیر و فراخوان انتخابات زودرس تظاهرات ادامه خواهد یافت. اما به دلیل عدم حضور رییس پارلمان چنین جلسه‌ای برگزار نشد.

دلیل طرح موضوع کودتا از سوی نیکول پاشینیان نامه اخیر افسران ارشد ارتش ارمنستان است که در آن تاکید شده نخست وزیر دیگر قادر نیست برای خروج کشور از بحران تصمیمات مناسب را اتخاذ کند.

این نامه را ده‌ها تن از افسران ارشد از جمله اونیک گاسپاریان، رییس ستاد نیروهای مسلح امضا کرده اند.

نیکول پاشینیان در واکنش به این نامه علاوه بر طرح ادعای «کودتا» از رییس جمهور خواست رییس ستاد نیروهای مسلح را برکنار کند.

آرمن سرکیسیان، رییس جمهور ارمنستان در سیاست این کشور یک نقش تشریفاتی دارد. دفتر ریاست جمهوری روز جمعه اعلام کرد که آقای سرکیسیان با هدف کاهش تنش و رفع این بحران علاوه بر نخست وزیر با فرمانده ستاد نیروهای مسلح نیز دیدار خواهد کرد.

در این بیانیه گفته شد که تصمیم‌گیری رییس جمهور در مورد احتمال برکناری ژنرال گاسپاریان ممکن است سه روز طول بکشد.

با استفاده از گزارش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی؛ ش.ر/س.ن
XS
SM
MD
LG