شبهنظامیان موسوم به «نیروهای پشتیبانی سریع» در سودان روز شنبه ۲۶ فروردین با ارتش این کشور وارد درگیری مسلحانه شدند. این درگیریهای گسترده در خارطوم و دیگر شهرهای سودان دستکم «سه کشته» بر جای گذاشته است.
نیروی اصلی شبهنظامی سودان صبح روز شنبه اعلام کرد که نهادهایی مانند دفتر ریاستجمهوری، فرودگاه بینالمللی خارطوم و مقر فرماندهی ارتش این کشور را تصرف کردهاند.
نیروهای پشتیبانی سریع (آر.اس.اف) همچنین با اعلام اینکه ابتدا ارتش سودان به آنها حمله کرده، مدعی تصرف فرودگاههای شهر مروی در شمال و العبید در غرب نیز شده است.
ارتش سودان اما در اطلاعیهای اظهارات شبهنظامیان مبنیبر تصرف نقاط یادشده را رد کرد و گفت که در مقابل حمله شبهنظامیان وارد درگیری با آنها شده و توانسته است نیروهای واکنش سریع را به عقب براند.
خبرگزاریهای بینالمللی وضعیت در خارطوم، پایتخت سودان و دیگر شهرهای محل درگیری را همچنان «نامشخص» توصیف کردهاند.
تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی حاکی از پرواز جنگندهها در آسمان خارطوم و بمباران برخی نقاط شهر است. خبرگزاری رویترز نیز از بمباران هوایی بخشهایی از پایتخت و شهرهای دیگر خبر داده است.
همچنین تصاویری از بلند شدن دود از چندین منطقه خارطوم حکایت دارد. رسانههای بینالمللی نیز از حضور ادوات جنگی سنگین در برخی نقاط پایتخت خبر دادهاند.
تاکنون کشته شدن سه تن در درگیریهای روز شنبه تأیید شده است. با این حال، پزشکان گفتهاند که با گسترش درگیریها به مناطق مسکونی حومه پایتخت، شمار قابل ملاحظهای از غیرنظامیان کشته و یا مجروح شدهاند.
به گفتۀ کارشناسان، رویارویی مسلحانه بین ارتش و شبهنظامیان نیروهای پشتیبانی سریع ممکن است سودان را در شرایطی که با فروپاشی اقتصادی و خشونتهای قبیلهای دست و پنجه نرم میکند، به ورطۀ آشوبی گسترده بکشاند و تلاشها برای حرکت به سمت انتخابات را از مسیر خارج کند.
بالا گرفتن تنش بین شبهنظامیان و ارتش سودان پس از آن رخ میدهد که اختلافها پیرامون ادغام نیروهای پشتیبانی سریع (گروه شبهنظامی متشکل از شبهنظامیان سابق دارفور) با ارتش به اوج رسیده است.
فعالان سیاسی خواستار توقف فوری خشونتها در سودان و اجتناب از لغزش به سمت «پرتگاه فروپاشی کامل» در این کشور شدهاند.
قدرتهای بینالمللی از جمله آمریکا، بریتانیا، روسیه به همراه مصر، عربستان سعودی و نیز سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا همگی خواستار پایان دادن به خصومتها در سودان شدند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز شنبه خواهان «توقف فوری» درگیریهای خشونتبار در سودان بین ارتش و نیروهای شبهنظامی در این کشور شد. او با اظهار نگرانی «عمیق»، از طرفین خواست که پای میز مذاکره بنشینند.
فرماندهان ارتش و رهبران برخی از احزاب سیاسی سودان ۱۴ آذر پارسال توافقی را امضا کردند که به گفته آنها زمینه را برای یک روند دو ساله انتقال قدرت به غیرنظامیان و برگزاری انتخابات هموار خواهد کرد و به خشونتهای سیاسی گسترده که با کودتای نظامیان در اکتبر ۲۰۲۱ آغاز شد پایان میدهد.
بر اساس این توافق کلی، فرماندهان ارتش سودان که از زمان کودتا قدرت را کاملاً به دست گرفتند پذیرفتند که نمایندگان آنها فقط در شورای دفاع و امنیت کشور که ریاست آن بر عهده نخست وزیر غیرنظامی سودان خواهد بود حضور داشته باشند.
ژنرال عبدالفتاح البرهان، رئیس دولت نظامی سودان، پس از امضای این توافق گفت غیرنظامیان باید امور سیاسی و سیاست خارجی کشور را هدایت کنند.