ارتش اسرائیل میگوید کماندوهای نیروی دریایی این کشور با ورود به شهر بترون در شمال لبنان، یک عضو ارشد حزبالله را دستگیر کرده و برای بازجویی به اسرائیل بردهاند.
رسانههای لبنانی تاریخ این رخداد را نخستین ساعات بامداد جمعه ۱۱ آبان گزارش کردهاند و ارتش اسرائیل هم گفته است که در این «عملیات ویژه» کماندوهای یگان شایتت۱۳، واحدی در نیروی دریایی این کشور، شرکت داشتند.
والاستریت جورنال به نقل از مقامهای امنیتی لبنان گزارش داد که این عملیات تنها حدود چهار دقیقه طول کشید و حدود ۲۰ کماندوی اسرائیلی در آن شرکت داشتند.
حسن علیق، خبرنگار نزدیک به حزبالله، نخستین کسی بود که ویدئوی دوربینهای مداربسته از این رخداد را منتشر کرد و در شبکههای اجتماعی نوشت که حدود ۲۵ کماندوی اسرائیلی پس از دستگیری این فرد در بترون، او را سوار قایقهای تندرو کردند و با خود بردند.
مقامهای رسمی لبنان صحت این ویدئو را تایید کرده و هویت فرد اسیر شده در بترون را «عماد امهز» اعلام کردهاند.
بترون در نزدیکی شهر طرابلس واقع شده و تا بیروت حدود ۵۰ کیلومتر فاصله دارد.
عماد امهز کیست؟
اسرائیل تنها پس از آنکه ویدئویی از این رخداد در شبکههای اجتماعی منتشر شد، وقوع این عملیات را فاش کرد.
ارتش اسرائیل بدون ذکر نام فرد دستگیر شده، از او با عنوان «منبع مهم دانش» در حوزه دریایی حزبالله یاد کرده است.
در همین حال والاستریت جورنال به نقل از مقامهای امنیتی لبنان جزئیات بیشتری درباره این فرد گزارش کرده است.
به نوشته این روزنامه، عماد امهز ۳۸ ساله ناخدای یک کشتی غیرنظامی بود و ماموران امنیتی لبنان حدود ۱۰ سیمکارت شمارههای خارجی و همچنین یک پاسپورت غیرلبنانی در آپارتمان او پیدا کردند.
بنابر این گزارش، مقامهای لبنانی در عین حال گفتهاند که عماد امهز با سرویسهای امنیتی این کشور ارتباط نداشته و حدود یک ماه پیش آپارتمانی را در بترون برای تحصیل در موسسه دریایی این شهر اجاره کرده بود.
رسانههای اسرائیلی عماد امهز را یکی از عوامل مرتبط با عملیات دریایی حزبالله دانستهاند اما ارتش اسرائیل این موضوع را تایید یا تکذیب نکرده است.
واکنش نخست وزیر لبنان
در همین حال خبرگزاری لبنان گزارش داد که نخست وزیر این کشور خواستار اعتراض در شورای امنیت سازمان ملل درباره «ربوده شدن یک شهروند لبنانی» شده است.
بنابر این گزارش، نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان، از عبدالله بوحبیب، وزیر خارجه دولت خود، خواست تا «شکایت فوری» این کشور را در شورای امنیت ثبت کند.
همچنین به نوشته خبرگزاری رسمی لبنان، آقای میقاتی در تماس با جوزف عون، فرمانده ارتش لبنان، در جریان تحقیقات جاری در مورد این پرونده قرار گرفت و با فرمانده نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در این کشور، یونیفل، نیز گفتوگو کرد.
در همین حال علی حمیه، وزیر حمل و نقل لبنان از جناح حزبالله، عملیات اسرائیل را «احتمالا ناقض قطعنامه ۱۷۰۱» شورای امنیت سازمان ملل خواند.
او همچنین با بیان اینکه منطقه دریایی لبنان زیر نظارت نیروهای یونیفل است، اعلام کرد که وزارت خارجه لبنان در تماس با یونیفل درباره اطلاع قبلی احتمالی آنها سوال خواهد کرد.
بترون، شهری که عملیات اسرائیل در آن رخ داد، پیش از این هدف حملات هوایی اسرائیل به مناطق مختلف لبنان نبود.
اسرائیل افزون بر عملیات زمینی در جنوب لبنان و در مناطق نزدیک به مرز دو کشور، در ماههای اخیر بارها به مناطقی در بیروت و حومه آن و همچنین شرق، مرکز و جنوب لبنان حمله هوایی کرده است.
اسرائیل میگوید در این حملات تاسیسات و زیرساختهای نظامی و تدارکاتی گروه حزبالله را هدف قرار میدهد.
بنابر آمار وزارت بهداشت لبنان، در حملات هوایی اسرائیل به این کشور طی یک سال اخیر حدود دو هزار و ۹۰۰ کشته، و بیش از ۱۳ هزار مجروح در بر داشته است.