در حالی که جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا از احتمال تمدید حضور نیروهای آمریکایی در فرودگاه کابل برای تخلیه هزاران شهروند خارجی و افغانی در معرض خطر خبر داده، طالبان مخالفت شدید خود را با این طرح اعلام کرده و آن را «مصداق ادامه اشغال» دانسته است.
سهیل شاهین یکی اعضای تیم مذاکراتی گروه طالبان روز دوشنبه اول شهریور به شبکه تلویزیونی «اسکای نیوز» گفته است که خروج همه نیروهای خارجی از افغانستان تا ۳۱ اوت (یک هفته دیگر) «خط قرمز» طالبان است و تمدید حضور نیروهای خارجی را نخواهد پذیرفت.
در این میان بریتانیا، فرانسه و استرالیا نیز خواهان تمدید حضور نیروهای نظامی خود در فرودگاه کابل برای تخلیه شهروندان هستند.
آقای شاهین با رد این موضوع گفته است که چنین اقدامی «عواقب» خواهد داشت. وی توضیحی درباره عواقب ادامه حضور نظامیان خارجی نداد.
آقای بایدن روز یکشنبه گفته بود «به احتمال زیاد» نیروهای آمریکایی برای ادامه تخلیه شهروندان و افغانیهای در معرض خطر، به خارج از کشور، در افغانستان بمانند.
آخرین گزارشها حاکی است که تاکنون ۲۲ هزار نفر از افغانستان تخلیه شدهاند اما هنوز هزاران نفر از جمله شهروندان ایالات متحده در این کشور هستند و بسیاری از آنها حتی فرصت رساندن خود به فرودگاه را نداشتهاند.
آمریکا و آلمان روز ۳۰ مرداد به شهروندان خود در افغانستان توصیه کردند که به دلیل خطرات امنیتی به این فرودگاه نروند.
رسانههای آمریکایی گزارش دادهاند که با افزایش هرجومرج و احتمال افزایش خشونتها، در حالی که هزاران شهروند خارجی و افغانهای در معرض خطر در خاک افغانستان گرفتار شدهاند، جو بایدن به شدت تحت فشار قرار گرفته است.
یک مقام ارشد کانادایی که نامی از وی برده نشده، به خبرنگاران گفته است که وضعیت اطراف فرودگاه کابل به مرحله «بسیار خطرناکی» رسیده است.
به گزارش «یو اس نیوز»، او گفته است: «در حالی که ازدحام جمعیت در فرودگاه بینالمللی حامد کرزی بالاتر میرود، خشونت بیشتری در مناطق ایست و بازرسی طالبان مشاهده میشود و این گروه هر چه بیشتر حلقه محاصره فرودگاه را تنگتر میکند و بسیاری از افراد از رسیدن به فرودگاه باز میمانند».
در این میان وزارت دفاع آلمان گزارش داده که صبح روز دوشنبه حادثه تیراندازی میان نیروهای نظامی افغانی محافظ فرودگاه و افراد مسلح نامعلومی اتفاق افتاده و پای نظامیان آلمان و آمریکا نیز به این درگیری مسلحانه کشیده شده است.
آقای بایدن گفته که وضعیت به سرعت در حال تغییر و کماکان خطرناک است. بهگفته وی، عملیات تخلیه مردم از فرودگاه به کشورهای خارجی «بسیار سخت و پرمشقت» است.
در این میان وزیر خارجه فرانسه نیز گفته که برای عملیات تخلیه افراد زمان بیشتری نیاز است. همتای آلمانی وی نیز اعلام کرده که در اجلاس هفت کشور پیشرفته صنعتی که قرار است روز سهشنبه برگزار شود موضوع تمدید حضور نیروهای نظامی خارجی در فرودگاه کابل باید مورد بررسی قرار گیرد.
همچنین گزارشها حاکی است که وضعیت هرجومرج در فرودگاه کابل باعث تاخیر در رساندن کمکهای انساندوستانه به مردم افغانستان شده است.
ریچارد برنان، مدیر منطقه شرق مدیترانه سازمان جهانی بهداشت، گفته است ۵۰۰ تن کمکهای دارویی به خاطر توقف پروازهای غیرنظامی در فرودگاه کابل معطل مانده است.
سازمان بهداشت جهانی میگوید تنها چند روز برای رساندن کمکهای انساندوستانه به افغانستان باقی مانده و نیاز به ۱۰ تا ۱۲ پرواز برای انتقال محمولهها است.