محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران روز سهشنبه ۲۱ مهر به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس رفت تا در مورد دست دادنش با باراک اوباما در سازمان ملل توضیح دهد.
نوذر شفیعی، سخنگوی این کمیسیون ، به خبرگزاری ایرنا گفت که در این جلسه احمدعلی مقیمی، نماینده بهشهر و نکا از آقای ظریف پرسیده که «شما نماینده ملت ایران هستید و عملا به نام ملت ایران دست دادهاید،» چرا؟
آقای ظریف در پاسخ گفته است که معمولا روسای جمهوری پس از سخنرانی، صحنه را ترک می کنند که رییس جمهوری آمریکا هم همین کار را کرده بود، اما سپس بازگشت و به طرف او آمد که او هم از روی رسم ادب اسلامی به طور اتفاقی دست داد و در این برخورد که در مجموع یک دقیقه طول کشید، باراک اوباما گفت: «درباره برجام زحمت زیادی کشیده شده، باید در اجرای آن کوشا باشیم».
وزیر خارجه ایران افزود: «اما به نظر میرسد اوباما نه برای دست دادن با من که برای دست دادن با رییس جمهور روحانی برنامه ریزی کرده بود، که البته میسر نشد».
در پی انتشار خبر دست دادن آقای ظریف با باراک اوباما در جریان اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک در اواخر سپتامبر امسال، اعضای جبهه پایداری و اصولگرایان منتقد دولت واکنشهای تندی به آن نشان دادند.
از جمله، حمید رسایی، نماینده مجلس که خطاب به محمدجواد ظریف گفته بود اگر دست دادنش با اوباما اتفاقی بود، «چرا راهش را کج نکرده تا دستش را در دستی که به خون مردم ایران و دیگر ملتها آغشته است» نگذارد.
غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضائیه هم بدون اشاره مستقیم به آقای ظریف، دست دادن با اوباما را فراهم کردن «بستری» برای حضور دشمن در کشور و اقدام به «جاسوسی» خوانده بود.
محمدجواد ظریف پس از آن واکنشها، در گفتوگو با هفتهنامه «نیویورکر»، دست دادنش با اوباما را اتفاقی خوانده و توضیح داده بود که باراک اوباما پس از سخنرانی و خروج از سالن مجمع عمومی، به دلیلی که او نمیداند، بار دیگر بازگشت و آن دو ناگهانی با یکدیگر برخورد کردند و دست دادند که به نظر او «تصادفی» بود.
آقای ظریف همچنین گفته بود «هر کاری» که میکند برای او در داخل کشور هزینه دارد.
دو سال قبل از آن هم مکالمه تلفنی حسن روحانی، رییس جمهوری ایران با باراک اوباما در جریان اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل واکنشهای شدید اصولگرایان مخالف دولت را برانگیخته بود. از جمله، محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه که آن را «اشتباه تاکتیکی» خوانده بود.