سرنوشت رايزن بازرگانى ربوده شده ايران در پيشاور همچنان مبهم است.همان طور كه سرنوشت سفير ربوده شده افغانستان در دو ماه گذشته.
هيچ گروهى مسووليت اين حادثه را بر عهده نگرفته و به گفته كارشناسان، اين يعنى پيچيده شدن كشف سرنخ ها. با اين حال خانم وژمه صباح، خبرنگار ساكن پيشاور معتقد است كه وابسته سفارت ايران را به همان روشى ربوده اند كه سفير افغانستان. آيا اين به معناى يكى بودن ربايندگان هم هست؟
خانم صباح مى گويد: «آقاى فرهى سفير افغانستان را هم كه در همين منطقه ربودند، اول نگهبانش را به ضرب گلوله به قتل رساندند و بعد خودش را به مكان نامعلومى منتقل كردند. نگهبان آقاى عطار زاده را هم به ضرب گلوله كشتند و خودش را به مكان نامعلومى برده اند. وقتى به شكل ربودن اينها نگاه مى كنيم احتمال مى شود داد كه هردو، كار يك گروه باشد.»
به گفته اين خبرنگار، يك استاد دانشگاه «آريانا» در كابل را كه گروه هاى بى نام و نشان ربوده بودند، چند روز پيش آزاد كردند. اما او تا كنون نه تنها با هيچ روزنامه و رسانه اى در اين باره حاضر به گفت و گو نشده، حتى به پليس هم هيچ چيزى درباره اين آدم ربايى و ماهيت آدم ربايان نگفته است.
وژمه صباح معتقد است: همين ترس و وحشت باعث مى شود كه گروگانگيران سرنخى به جاى نگذارند.
در ماجراى ديپلمات ايرانى، اگرچه مقامات پاكستانى علت اين آدم ربايى را «بر هم زدن روابط ايران و پاكستان» مى دانند، اما برخى تحليلگران آن را در كنار ربوده شدن پى در پى چند ديپلمات و روزنامه نگار خارجى گذاشته و مجموعه اين وقايع را به انتقام گيرى قبايل مسلح از
دولت پاكستان مربوط مى دانند.
اين قبايل مسلح، چند ماهى است به شدت زير آتش دولت پاکستان قرار دارند. اما مطبوعات پاكستان چه مى گويند؟
به گفته وژمه صباح، مطبوعات پاكستان، ناتوانى دولت در ايجاد امنيت را مسبب تبديل شدن پيشاور به نا امن ترين شهر دنيا براى خبرنگاران و خارجى ها مى دانند.
او مى افزايد: «هيچ نوع حاكميتى از سوى پليس براى كنترل فجايع و قتل و كشتار در اين منطقه برقرار نيست.»
از سوی دیگر، با آنكه مقامات پاكستانى در ماجراهاى ربوده شدن سفير افغانستان، خبرنگاران خارجى و وابسته سفارت ايران، از تلاش هاى فراوان خود سخن گفته اند، اما وژمه صباح، خبرنگار ساكن پيشاور كه خود از نزديك اين حوادث را دنبال مى كند، نظر ديگرى دارد.
او می گوید: «به نظر من مقامات پاكستان آن گونه كه بايد، اهميتى به اين وقايع نمى دهند. آنها بسيار كم براى امنيت در اين نواحى عمل مى كنند. در مجموع حكومت پاكستان عملكردى ضعيف در تامين امنيت ديپلمات ها و ژورناليست ها نشان داده است.»
آخرين واكنش ايران هم از سوى نايب رييس كميسيون امنيت ملى و سياست خارجى مجلس بود. حسين سبحانى نيا، صبح روز سه شنبه به خبرگزارى ايرنا گفت كه اين واقعه را «گروه هاى طالبانى» كه به گفته او «از تخريب رابطه دو كشور سود مى برند» برنامه ريزى كرده اند.