لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۰۹

نمایندگان پارلمان اروپا خواستار تحریم ترکیه شدند


نمایی از ساختمان پارلمان اروپا
نمایی از ساختمان پارلمان اروپا

نمایندگان پارلمان اروپا روز پنجشنبه ششم آذر با تصویب قطعنامه‌ای از اتحادیه اروپا خواستند که به دلیل سفر اخیر رجب طیب اردوغان به شمال قبرس ترکیه را تحریم کنند.

به گزارش خبرگزاری رویترز این قطعنامه که الزام‌آور نیست با ۶۳۱ رای مثبت و ۵۹ رای ممتنع تصویب شد. این قطعنامه با حمایت از اعتراض دولت قبرس از رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا می‌خواهد که «در واکنش به اقدامات غیرقانونی ترکیه تحریم‌های شدیدی علیه آن کشور وضع کند».

تصویب این قطعنامه به احتمال زیاد تلاش دولت فرانسه برای تصویب تحریم علیه ترکیه در اجلاس ماه آینده سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا را تقویت خواهد کرد. اتحادیه اروپا در ماه اکتبر ترکیه را به دلیل آنچه که آن را نقض حقوق قبرس و یونان در بهره‌برداری از منابع گاز شرق مدیترانه توصیف می‌کند به اعمال تحریم تهدید کرد.

پارلمان اروپا در قطعنامه خود فعالیت‌های ترکیه برای اکتشاف منابع گاز در دریای مدیترانه را «غیرقانونی» توصیف می‌کند ولی آنکارا این اتهام را رد کرده است.

فرانسه که علاوه بر این در زمینه‌های دیگر نیز با ترکیه اختلاف دارد تاکنون متن تحریم‌های پیشنهادی خود را ارائه نداده است ولی دیپلمات‌ها می‌گویند به احتمال فراوان هدف این تحریم‌ها فعالیت‌های اقتصادی مرتبط با اکتشاف منابع انرژی از جمله کشتیرانی و شبکه بانکی خواهد بود.

وزیر خارجه فرانسه چند روز پیش در جلسه پارلمان این کشور گفت: «ترکیه به خوبی می‌داند چه باید بکند: تقابل و یا همکاری.»

قبرس از سال ۱۹۷۴ و در پی اشغال مناطق شمالی این کشور توسط نیروهای ترکیه به دو بخش ترک‌نشین و یونانی‌نشین تقسیم شده است و فقط حکومت ترکیه بخش شمالی قبرس را که توسط ترک‌ها اداره می‌شود، به رسمیت می‌شناسد.

سفر رجب طیب اردوغان به شمال قبرس در روز ۲۵ آبان خشم دولت قبرس را برانگیخت. آقای اردوغان از یک ناحیه ساحلی به نام واروشا دیدار کرد که از سال ۱۹۷۴ و تقسیم قبرس در محدوده مرزی و مورد اختلاف دو طرف قرار دارد.

حمایت آقای اردوغان از بازگشایی این منطقه تفریحی از سوی سازمان ملل، یونان و دولت قبرس مورد انتقاد قرار گرفت.

یکی دیگر از مسائل مهم در مناسبات ترکیه و اتحادیه اروپا تجارت ترجیحی با این کشور و نامزدی آن برای عضویت در اتحادیه اروپاست. تاکنون چند کشور عضو اتحادیه اروپا از جمله اتریش مخالفت خود با مقررات تجارت ترجیحی و نامزدی ترکیه را اعلام کرده‌اند.

چند هفته پیش رجب طیب اردوغان خواستار تحریم کالاهای فرانسوی شد و دیپلمات‌های اروپایی می‌گویند چنین موضع‌گیری‌هایی به مناسبات اقتصادی اروپا و ترکیه لطمه خواهد زد.

با این همه به نظر می‌رسد که رهبران کشورهای اتحادیه اروپا هنوز بر سر تحریم ترکیه توافق ندارند و این کشور را یکی از شرکای تجاری مهم اروپا تلقی می‌کنند.

خبرگزاری رویترز می‌افزاید حکومت ترکیه طی سال‌های اخیر تحت رهبری رجب طیب اردوغان به سمت استبداد سوق پیدا کرده و در بحران‌های منطقه‌ای از جمله سوریه و لیبی در برابر اتحادیه اروپا قرار گرفته است. با این همه ترکیه هنوز یک شریک استراتژیک تلقی می‌شود و اتحادیه اروپا نمی‌تواند آن را نادیده بگیرد.

آلمان، بزرگترین شریک اقتصادی ترکیه و رییس فعلی شورای اروپا در این زمینه نقش تعیین‌کننده‌ای دارد. آلمان در تابستان امسال امیدوار بود که بتواند بین ترکیه و یونان میانجی‌گری کند ولی از سرگیری فعالیت‌های اکتشافی ترکیه در شرق دريای مديترانه در ماه گذشته این کشور را نیز خشمگین کرده است.

یک دیپلمات اروپایی گفت: «به نظرم برداشت عمومی این است که تحریم‌هایی علیه ترکیه وضع خواهد شد. ولی سئوال این است که بازار اقتصادی چه حدی از تحریم را تحمل خواهد کرد.»

XS
SM
MD
LG