در جریان تحقیقاتی که دموکراتهای کنگره آمریکا برای استیضاح دونالد ترامپ آغاز کردهاند، جلسات استماع کرت ولکر، نماینده پیشین وزارت خارجه آمریکا در اوکراین، روز پنجشنبه یازدهم تیر پشتهای درهای بسته در کنگره برگزار شد.
کرت ولکر نخستین مقام رسمی وزارت خارجه آمریکا و مستقیما در ارتباط با اوکراین است که به پرسشهای نمایندگان پاسخ داد. این جلسات استماع در سه نشست مختلف در مجلس نمایندگان برگزار شد.
روند تحقیقات استیضاح بر این متمرکز است که آیا دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، با درخواست از همتای اوکراینیاش برای انجام تحقیقاتی درباره جو بایدن، معاون رئیس جمهور سابق آمریکا و پسرش، از قدرت سوء استفاده کرده است یا خیر.
رئیس جمهوری آمریکا جو بایدن را که از نامزدهای اصلی دموکراتها در انتخابات سال آینده ریاست جمهوری است، و همچنین پسرش هانتر بایدن را به فساد در روابط سیاسی و اقتصادی با اوکراین متهم کرده اما تاکنون سندی برای اثبات چنین اتهامی ارائه نکرده است.
آقای ترامپ روز پنجشنبه در گفتوگویش با خبرنگاران، علاوه بر اوکراین از چین نیز خواست که درباره بایدنها تحقیق کنند. وی گفت: «آنچه در چین اتفاق افتاده، تقریبا به همان بدی است که در اوکراین اتفاق افتاده».
روند تحقیقات استیضاح که دونالد ترامپ از آن با عنوان «ساحرهگیری» به معنی عملیات گسترده تعقیب و آزار یاد میکند، پس از آن آغاز شد که مکالمه تلفنی وی با ولودیمیر زلینسکی، همتای اوکراینیاش، با شکایت یک افشاگر دولتی فاش شد.
بنابر این گزارش، آقای ترامپ در گفتوگوی تلفنی ۲۵ ژوئیهاش با رئیس جمهوری اوکراین، از او میخواهد که درباره یک شرکت انرژی که هانتر بایدن چندین سال عضو هیأت مدیره آن بود تحقیق صورت گیرد.
قبل از این مکالمه تلفنی، دونالد ترامپ دستور داده بود کمک نظامی چهارصد میلیون دلاری به اوکراین که در حال جنگ با جداییطلبان مورد حمایت روسیه است متوقف شود.
یک روز بعد از این تماس تلفنی، کرت ولکر، نماینده آمریکا در امور اوکراین، به همراه یک مقام دیگر آمریکایی توضیحاتی به رئیس جمهور اوکراین ارائه کردند که چگونه خواستههای دونالد ترامپ اجرا شود.
نام کرت ولکر در متن شکایت افشاگر دولتی ذکر شده بود و او پس از آن مقام خود استعفا کرد.
آقای ولکر همچنین بین رودی جولیانی، وکیل شخصی دونالد ترامپ، و آندری یِرمِک، دستیار رئیس جمهوری اوکراین، ارتباط برقرار کرد؛ اگرچه وزارت خارجه آمریکا میگوید که این ارتباط به درخواست خود آقای یرمک انجام شد.
رودی جولیانی و دیگر حامیان آقای ترامپ، جو بایدن را متهم میکنند که مقامات اوکراین را تحت فشار قرار داده تا دادستانی را که مشغول تحقیق درباره شرکت گاز بوریسما بود، متوقف کنند.
اما آقای بایدن و دیگر مقامات دولت باراک اوباما میگویند که این موضوع ارتباطی با هانتر بایدن نداشته است.