وزیر آموزش و پرورش اعلام کرد ۳۷۰ هزار دانشآموز افغان و خارجی برای ورود به مدرسه در سال تحصیلی جدید ثبتنام شدهاند.
محمد بطحایی روز پنجشنبه (۲۳ شهریور) این خبر را در صفحه شخصی خود در توئیتر منتشر کرده، و گفته است که «به قولم عمل کردم. ۳۷۰ هزار دانشآموز افغان و خارجی از مهر جا نماندند.»
او همچنین اضافه کرده که تلاشها برای ثبتنام از افرادی هنوز نتوانستهاند مدارک ضروری برای ثبتنام فرزندان خود در مدارس ایران را ارائه کنند نیز صورت بگیرد.
ثبتنام از این افراد پس از آن صورت گرفت که در آستانه سال جدید تحصیلی در ایران، گروهی از فعالان حقوق کودکان و حقوق اقلیتها خواستار ثبت نام کودکان افغان ساکن ایران در مدارس شدند.
صدها هزار کودک افغان با آنکه سالهاست ساکن ایران هستند٬ امکان تحصیل در مدارس کشور را نداشتهاند.
یک توفان توئیتری هم از سوی کاربران عمدتاً ایرانی و نیز افغان ساکن ایران با هشتگ #ازمهرجانمانند خواستار آن شده بود که کودکان افغان حقوقی برابر با دیگر کودکان داشته باشند.
۱۶ شهریورماه سال جاری نیز معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش و پرورش روز اعلام کرده بود همه کودکان بدون مدارک هویتی، با دریافت کارت تحصیلی میتوانند به تحصیل بپردازند.
رضوان حکیمزاده ابیانه افزوده بود کودکانی که بدلیل فقدان مدارک هویتی از تحصیل بازماندهاند، میتوانند با مراجعه به فرمانداریهای محل زندگی خود کارت تحصیل دریافت کنند.
ازدواج زنان ایرانی با مردان افغان از سال ۱۳۸۵ به اینسو از طرف دولت ایران پذیرفته نمیشود؛ دولت ایران همچنین فرزندان این ازدواجها را نمیپذیرد و از آنها به عنوان «کودکان بیهویت و بیشناسنامه» یاد میکند.
این کودکان و نوجوانان در ایران از اجازه تحصیل، بیمه درمانی و کار بیبهرهاند و پس از رفتن به افغانستان حق بازگشت به ایران را ندارند.
آیتالله علی خامنهای در سال ۹۴ دستور داده بود هیچ کودک افغانی که حتی به صورت غیرقانونی و بدون مدرک شناسایی در ایران زندگی میکند، نباید از تحصیل بازبماند و همه آنها باید در مدارس ایرانی ثبتنام شوند.
وزارت کشور ایران هم سه ماه بعد از آغاز این طرح خبر داد و به دانشآموزان هفت تا ۱۸ ساله افغان که مدرک اقامت قانونی نداشتند فرصت داد تا برای دریافت معرفینامه تحصیلی که به آنها امکان ثبت نام در مدارس ایران را میدهد اقدام کنند.
تعدادی از کودکان افغان موفق شدند در مدرسه ثبتنام کنند٬ اما تعدادی کماکان از تحصیل بازماندند.