درگذشت دکتر جعفر شهيدی
روز يکشنبه هفته گذشته دکتر جعفر شهيدی، در سن ۸۹ سالگی چشم از اين جهان فروبست و جهان کتاب، پژوهش و ادب فارسی يکی از برجسته ترين استادان و چهره های خود را از دست داد.
جعفر شهيدی در ۱۲۹۷ در بروجرد چشم به جهان گشود. در جوانی به حوزه دينی نجف رفت و در فقه و اصول شيعه به اجتهاد رسيد.
مدتی پس از بازگشت به ايران، کسوت روحانيت را رها و ۴۰ سال در دانشکده های الهيات و ادبيات تهران تدريس کرد.
وی به روزگار حيات علی اکبر دهخدا همکاری با موسسه لغت نامه دهخدا را آغاز کرد و به دورانی که دکتر محمد معين، به وصيت دهخدا، کار لغتنامه را پی گرفت، دستيار او بود و در کار تاليف فرهنگ معين نيز او را ياری داد و پس از مرگ معين، سرپرستی موسسه لغتنامه را بر عهده گرفت.
از آثار جعفر شهيدی می توان به ترجمه نهج البلاغه، براهين العجم، تاريخ تحليلی اسلام، علی به لسان علی، قيام حسين، زندگی فاطمه، حيات امام صادق و تاليف شرح مثنوی، مهدويت در اسلام و ابوذر غفاری اشاره کرد.
نامه ای برای عاشقان شهر
هفته گذشته اعلام شد که آخرين مجموعه شعر حسين صفاری دوست، شاعر معاصر، با عنوان نامه ای برای عاشقان شهر، در دست انتشار است، اما برای مجموعه شعر ديگر او با عنوان شکوه های باستانی، به رغم حذف ۱۰ شعر، هنوز مجوز چاپ صادر نشده است.
مجموعه شعر نامه ای برای عاشقان شهر نزديک به ۱۰۰ غزل و ۱۰۰ تصنيف حسين صفاری دوست را در بر می گيرد.
صفاری دوست پيش از اين، مجموعه شعرهايی چون فصلی از شکفتن، مهمانی سنگ ها، نهال، کوچه های بی عابر، انديشه های زخمی، خورشيد خميده، چکاوک در حصار، خاکستر هزار قناری و اينجا ستاره ها همه می سوزند را منتشر و و مجموعه شعرهای گل واژه های خاطر ويران و سهراب های قبيله من را در دست انتشار دارد.
سرگذشت و آثار ميرزا ابوتراب خان غفاری کاشانی
کتاب سرگذشت و آثار ميرزا ابوتراب خان غفاری کاشانی، نقاش بزرگ ايرانی، که در هفته گذشته منتشر شد، تلاشی است در معرفی يکی از پيشروان نقاشی مدرن ايران به دوران قاجار.
اين کتاب را محمد گلبن تاليف کرده است.
برخی مورخان، کمال الملک را بينانگذار نقاشی مدرن ايران در عصر قاجار می دانند، اما اغلب پژوهندگان تاريخ هنر با استناد به تقدم و شيوه رئاليستی غفاری بر پيشگامی او تاکيد می کنند.
غفاری پيش از کمال الملک خلاقيت هنری خود را آغاز کرد و برخلاف کمال الملک بيشتر آثار خود را به تصوير رئاليستی مردم عادی و زندگی عينی مردم اختصاص داد.
غفاری در ۱۲۶۳ قمری چشم به جهان گشود و چند سالی تصويرگری روزنامه شرف را بر عهده داشت و در سن ۴۴ سالگی، در اوج خلاقيت هنری، به زندگی خود خاتمه داد.
آشنايی با موسيقی نواحی ايران
هفته گذشته سه کتاب در باره موسيقی در ايران منتشر شد.
جلد اول مجموعه آشنايی با موسيقی نواحی ايران، تاليف هوشنگ جاويد، هفته گذشته منتشر شد.
در ۱۳ فصل اين کتاب، موسيقی ۱۳ منطقه ايران از جمله موسيقی تهران، ترکمن، ترک، کرد، لر و موسيقی کوليان ايرانی بررسی شده است.
موسيقی سنتی يا موسيقی رديف، تنها ژانر موسيقی ايرانی نيست و آن گاه که از موسيقی ايرانی سخن به ميان می آيد، موسيقی مناطق و نواحی ايران و موسيقی اقوام و فرهنگ های گوناگون نيز در اين مقوله جای برجسته ای دارند.
ثبت اين موسيقی و بررسی و تحليل آن فصل مهمی از تاريخ هنر ايران را شکل می دهد.
در همين زمينه در هفته گذشته گوسان پارسی، تاليف جهانگير اشرفی و موسيقی شوشتر، نوشته مهشيد نقاشپور نيز منتشر شد.