امیرحسین زمانینیا، معاون وزیر نفت ایران، اظهار امیدواری کرده است که تحریمهای بینالمللی علیه ایران تا پایان آذرماه سال جاری «به کلی لغو شود».
به گزارش روز چهارم خرداد خبرگزاری شبکه اطلاعرسانی نفت و انرژی، شانا، امیرحسین زمانینیا با اشاره به اینکه توافق ژنو و بیانیه لوزان «وضع بازی را در مذاکرات هسته ای عوض کرد»، گفت که «ساختار تحریمها کم کم در حال متلاشی شدن است و باید تا آذرماه منتظر برداشته شدن کامل تحریمها بود».
معاون وزیر نفت ایران در امور بینالملل و بازرگانی گفت: «پس از توافق احتمالی ۱۰ تیرماه، در حوالی آذرماه میتوانیم منتظر لغو کامل تحریمهای اقتصادی و بانکی باشیم و چنانچه تحریمها لغو شود، ایران مرکز ثقل پروژههای نفتی و گازی دنیا خواهد شد».
ایران و شش قدرت جهانی پاییز ۹۲ در ژنو به تفاهم موقت هسته ای دست یافتند و فروردین ماه امسال نیز درباره چارچوب توافق جامع هستهای به تفاهم رسیدند. طرفین اکنون برای رسیدن به توافق جامع هسته ای تا ۱۰ تیرماه تلاش میکنند.
طی ماههای گذشته چندین هیات بزرگ اقتصادی از کشورهای اروپایی راهی ایران شدهاند و مقامات وزارت نفت نیز از تمایل شرکتهای غربی به بازگشت به ایران، به شرط لغو تحریمها خبر دادهاند.
معاون وزیر نفت ایران گفته است: «در چند ماه حضورم در وزارت نفت با مسئولان عالی رتبه کشورهایی همچون آلمان، ایتالیا، فرانسه، اتریش، برزیل، لهستان و غیره درباره حضور آنها درصنعت نفت پس از تحریمها، مذاکرات زیادی داشتهایم».
آقای زمانینیا اواخر آذر پارسال به سمت معاونت امور بینالملل وزارت نفت منصوب شد. وی همچنین عضو حقوقدان تیم مذاکره هستهای ایران با شش قدرت جهانی است.
این مقام نفتی با اشاره به برنامه وزارت نفت برای سرمایهگذاری ٢٠٠ میلیارد دلاری در شش سال آینده گفته است: «در شرایط کنونی جهان این میزان سرمایهگذاری بدون شک جذابیت زیادی برای شرکتهای بزرگ خواهد داشت».
از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ میلادی، شش قطعنامه سازمان ملل علیه ایران به تصویب رسیده است که چهار مورد آن شامل تحریمها بوده است.
آمریکا و اتحادیه اروپا نیز در نیمه سال ۲۰۱۲ تحریمهای سنگینی علیه ایران وضع کردند که بخش نفت و سیستم بانکی ایران را هدف قرار داد.
به گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ایران از سال ۲۰۰۷ تاکنون نتوانسته است میدان جدید نفتی افتتاح کند.
از طرفی صادرات نفت ایران از سال ۲۰۱۲ تاکنون بیش از دو برابر کاهش یافته است. ایران در زمان قبل از تحریمها، روزانه ۲.۵ میلیون بشکه صادرات نفت داشت، اما این رقم هم در سال ۲۰۱۳ به حدود یک میلیون بشکه افت کرد.
تحت تاثیر توافقهای ژنو و لوزان، فروش نفت ایران مقداری افزایش یافت و بنا بر گزارشها، طی ماههای گذشته به بالای ۱.۲ میلیون بشکه در روز رسیده است.