لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۱۶

«آزار و اذیت خانواده‌های بازداشت‌شدگان هفت‌تپه از سوی مقام‌های قضایی»‌


اسماعیل بخشی،‌ نماینده کارگران نیشکر هفت‌تپه، که با شکایت وزارت اطلاعات بازداشت شده است
اسماعیل بخشی،‌ نماینده کارگران نیشکر هفت‌تپه، که با شکایت وزارت اطلاعات بازداشت شده است

کانال مستقل کارگران هفت‌تپه از «آزار و اذیت بازداشت‌شدگان هفت‌تپه و خانواده‌های‌ آنان از سوی مقام‌های قضایی تهران» ‌خبر داد.

در این ارتباط،‌ یکی از کارگران نیشکر هفت‌تپه به رادیو فردا می‌گوید:‌ «با ارجاع پرونده و انتقال بازداشتی‌ها به زندان اوین، کار خانواده‌ها برای ملاقات و پیگیری کارهای آنها سخت‌تر از قبل شده است، چون تمام خانواده‌ها ساکن خوزستانند و هر دفعه برای ملاقات یا پیگیری کارها باید مسافت طولانی به تهران و بالعکس را طی کنند».

اسماعیل بخشی و علی نجاتی؛ فعالان کارگری، ‌سپیده قلیان؛ فعال مدنی، ‌ساناز الله‌یاری، امیرحسین محمدی‌فر و امیر امیرقلی؛‌ از اعضای نشریه اینترنتی گام،‌ در سال گذشته و در ارتباط با اعتصاب حدوداً یک ماهه کارگران نیشکر هفت‌تپه بازداشت و زندانی شدند.

این اعتصاب در آبان سال گذشته انجام شد و هزاران کارگران این شرکت به ویژه به پرداخت نشدن دستمزد چند ماه خود اعتراض کردند. آنها در عین حال خواستار واگذاری مالکیت این واحد کشاورزی – صنعتی به کارگران و یا دولت شدند.

شرکت نیشکر هفت‌تپه در زمستان سال ۹۴ به بخش خصوصی واگذار شد و از آن پس، به گفته کارگران این واحد، تشکل‌های کارگری و همچنین شماری از نمایندگان مجلس با مشکلات بسیار اقتصادی مواجه شده است.

در این حال، ‌به گفته کانال مستقل کارگران هفت‌تپه،‌ امین ناصری، سرپرست دادسرای اوین، با وجود آنکه شعبه هفتم بازپرسی برای بازداشت‌شدگان، قرار وثیقه نجومی تعیین کرده، از امضای تبدیل قرار بازداشت به وثیقه امتناع کرده است.

بر اساس این گزارش، ‌او حتی از از دیدن خانواده‌های بازداشت‌شدگان هفت‌تپه خودداری می‌کند و در همین ارتباط، ‌مقام‌های قوه قضائیه به این خانواده‌ها گفته‌اند که بازداشت‌شدگان ممکن است تا زمان تشکیل دادگاه در زندان بمانند.

از سوی دیگر، برای برخی از بازداشت‌شدگان، «وثیقه‌های نجومی یک میلیاردی» تعیین شده است.

مقام‌های قوه قضائیه تاکنون واکنشی به این موضوع نشان نداده‌اند.

یکی از کارگران شرکت نیشکر هفت‌تپه به رادیو فردا می‌گوید:‌ «اسماعیل بخشی، نماینده کارگری ما، با گذشت چهار ماه و نیم از بازداشت دوم همچنان بلاتکلیف در زندان اوین است. اسماعیل بخشی از ۳۰ دی ماه که برای مرتبه دوم بازداشت شد، همچنان در زندان است.

او اشاره می‌کند که سپیده قلیان، فعال مدنی، هم چند روز پیش به زندان قرچک ورامین منتقل شده است.

خانم قلیان نیز همانند اسماعیل بخشی دو بار در سال گذشته بازداشت شد. او نیز مانند اسماعیل بخشی از شکنجه شدید خود در نخستین دور بازداشت، ‌یعنی در آبان سال ۹۷ و همزمان با اعتصاب هزاران کارگران نیشکر هفت تپه، ‌در بازداشتگاه اطلاعات اهواز، سخن گفتند. اما شماری از مقام‌های دولتی، قوه قضائیه و شماری از نمایندگان مجلس با استناد به گزارش وزارت اطلاعات،‌ موضوع شکنجه را تکذیب کردند.

این کارگر نیشکر هفت‌تپه همچنین در مورد علی نجاتی، عضو هیئت مدیره سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفت‌تپه،‌ به رادیو فردا می‌گوید: «آقای نجاتی که با قرار وثیقه آزاد شده بود، مجددا به دادسرای اوین در تهران احضار شده است».

این مسایل در نامه شماری از کارگران شرکت نیشکر هفت‌تپه به سازمان بین‌المللی کار انعکاس یافته است.

نشست سالانه این سازمان در ژنو سوئیس از روز دوشنبه،‌ بیستم خرداد، شروع به کار کرده است.

یک کارگر نیشکر هفت تپه در مورد این نامه به رادیو فردا می‌گوید که دلیل نگارش نامه، سیر صعودی موج تهدید، احضار و بازداشت کارگران هفت‌تپه، به ویژه پس از اعتصاب پاییر سال ۹۷ و بازداشت شماری از کارگران این شرکت بوده است.

در این نامه گفته شده است که در ماه‌های اخیر، ۵۰ تن از کارگران هفت‌تپه، «تنها به علت تجمع برای رساندن صدای اعتراض صنفی خود بازداشت، احضار و تهدید و یا با قرارهای کفالت به طور موقت آزاد شده‌اند».

این کارگر نیشکر هفت‌تپه اشاره می کند که هنوز هم موج احضارها، بازداشت و تهدید کارگران در نیشکر هفت‌تپه ادامه دارد و می‌افزاید که از جمله کارگران بازداشت‌ شده، صاحب ظهیری، ناصر نعامی، امید آزادی، عادل سماعی، رستم کثیرو و کیانی نژاد بوده‌اند که پس از چند روز آزاد شدند.

به گفته او،‌ «شرکت به پادگان نظامی تبدیل شده است و هر لحظه باید منتظر احضار و بازداشت کارگران بود».

این کارگر اضافه می‌کند که «نیروهای امنیتی و کارفرمای خصوصی شرکت از هر تجمع کوچکی احساس خطر می‌کنند حتی اگر این تجمع چند نفره برای سلام و احوالپرسی و گپ و گفت‌وگو بین کارگران باشد».

وی با اشاره به این موارد و همچنین درباره نامه به سازمان بین‌المللی کار می‌گوید:‌ «ایران عضو سازمان بین‌المللی کار است و ما امیدواریم که این مسایل در نشست مطرح شود و قطعا ایران به عنوان عضو این سازمان باید پاسخگو باشد».

امضاکنندگان نامه به سازمان بین‌المللی کار خواستار آن شده‌اند که نمایندگان اعزامی ایران به این سازمان درباره برخوردهای امنیتی و قضایی با کارگران و معلمان و مزدبگیران و نمایندگان‌شان مورد بازخواست و سئوال قرار بگیرند و در رابطه با این سرکوب‌ها پاسخگو باشند.

«دزد آزاد و کارگر زندانی است»

کارگر نیشکر هفت‌تپه به این پرسش که آیا وعده‌های مقام های محلی و دولتی و نیز دستگاه قضایی و قوه مقننه در پی اعتصاب حدودا یک ماهه کارگران نیشکر هفت‌تپه، اجرا شد یا خیر، پاسخ می‌دهد: «مقام‌های محلی، دولتی، امنیتی و قضایی در آن شرایط به دلیل وحشتی که از اعتصاب و اتحاد ما داشتند، وعده‌های زیادی دادند اما باید در نظر بگیریم که بعضی از وعده‌ها مانند پرداخت حقوق معوقه حق ماست و باید بدون هیچ بحثی به موقع پرداخت شود».

او می افزاید: «در واقع، به ما لطف نمی کنند که در آن شرایط، با قصد تقلیل دادن خواست‌ها و مطالبات ما، به یک سری خواسته‌های‌مان که اولویت اصلی نیست، پاسخ می‌دهند. این در شرایطی است که خواست اصلی ما، همچنان لغو خصوصی‌سازی در نیشکر هفت‌تپه است».

این کارگر نیشکر هفت‌تپه در بخش دیگری از مصاحبه با اشاره به اینکه به توصیف او، «دولت و حکومت، طرفدار دزدان و اختلاس‌گران هستند»‌ می‌گوید:‌ «همانطور که ما در طول اعتصاب هم گفتیم، دزد آزاد و کارگر زندانی است».

او با اشاره به بحث‌های مربوط به سوء‌استفاده صدها میلیون یورویی کارفرمای خصوصی شرکت نیشکر هفت‌تپه و اخبار مربوط به فرار و یا بازداشت او در سال گذشته توضیح می‌دهد: «مشکلات حقوقی و قضایی مالک اگر حل نمی‌شد که باز هم ارز دولتی نمی‌گرفت و یا در کارخانه رؤیت نمی‌شد. اسدبیگی بدون هیچ مزاحمتی آزادانه می‌گردد اما نماینده ما که برای احقاق حقوق‌مان تلاش می‌کند بازداشت، شکنجه و زندانی می‌شود». اشاره این کارگر به اسماعیل بخشی بود.

اما خواسته‌های کارگران شرکت نیشکر هفت‌تپه چیست؟ کارگر نیشکر هفت‌تپه می گوید: «خواسته اصلی ما در شرایط فعلی، آزادی اسماعیل بخشی، سپیده قلیان و همینطور دیگر حامیان کارگران هفت‌تپه است که بازداشت و زندانی‌اند».

به گفته او، «بهبود وضعیت قراردادها، اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل، نظارت کارگران بر شرکت و تولید، انتخاب آزادانه و مستقلانه نماینده کارگران و لغو خصوصی‌سازی در شرکت نیشکر هفت‌تپه» ‌از دیگر خواسته های کارگران هستند.

  • 16x9 Image

    روزبه بوالهری

    روزبه بوالهری که فعالیت خود را به عنوان روزنامه‌نگار از سال ۱۳۶۸ آغاز کرده، از اسفند سال ۱۳۸۴ به تحریریه رادیو فردا پیوست.

    او که پیش از پیوستن به رادیوفردا، در شماری از روزنامه‌های ایران نیز به عنوان دبیر سرویس بین‌الملل فعالیت کرده، در کنار تهیه خبر و گزارش، برنامه هفتگی کارنامه را تهیه می‌کند که به مسائل کارگران، معلمان و فعالان صنفی در ایران می‌پردازد.

در همین زمینه

XS
SM
MD
LG