لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۱۵

نامه اسرائیل به شورای امنیت سازمان ملل برای «تحقیق» درباره فعالیت موشکی ایران


نمونه‌ای از موشک سجیل
نمونه‌ای از موشک سجیل

اسرائیل در نامه‌ای رسمی به شورای امنیت سازمان ملل متحد که روز پنج‌شنبه منتشر شد نوشت که جمهوری اسلامی ایران به تازگی «طیفی از موشک‌های بالیستیک» با توانایی «حمل کلاهک هسته‌ای» را شلیک و آزمایش کرده است.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، گلیعاد اردان، سفیر اسرائیل در واشینگتن و نماینده این کشور در سازمان ملل متحد، خواهان «تحقیق» شورای امنیت در این باره شده است.

به نوشته اسرائیل هیوم، آقای اردان در «نامه‌ شکایت رسمی» از سوی اسرائیل نوشته است که اقدام ایران در شلیک موشک‌های بالیستیک که قادر به حمل کلاهک هسته‌ای و ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است، در ماه‌های گذشته صورت گرفته است.

نامه اسرائیل شامگاه پنج‌شنبه، نوزدهم فروردین، در اختیار آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد و ۱۵ عضو دایم و غیردایم شورای امنیت قرار گرفته است.

سفیر اسرائیل نوشته است که سپاه پاسداران ایران این موشک‌ها را در چارچوب رزمایش نظامی «پیامبر اعظم ۱۵» شلیک کرده است.

گیلعاد اردان مشخصات موشک‌ها را در نامه ذکر کرده و از جمله به موشک «سجیل» اشاره کرده است.

سفیر اسرائیل نوشته است که «پیشرفت ایران در فناوری موشک‌های بالیستیک تاکید دوباره‌ای بر ارتباط تنگاتنگ میان برنامه فضایی با برنامه‌های نظامی ایران است» و نشان می‌دهد که ایران با پیشبرد همزمان این برنامه‌ها، «برای دستیابی به کلاهک هسته‌ای تلاش می‌کند».

از سوی دیگر، اطلاعاتی که سفیر اسرائیل در نامه‌اش در خصوص موشک‌های ایرانی ذکر کرده، ظاهرا بر اساس مطالب آشکاری است که مقامات ارشد نظامی ایران در جریان آن رزمایش اعلام کرده بودند.

ایران رزمایش «پیامبر اعظم ۱۵» را از روز ۲۶ دی سال ۱۳۹۹ در منطقه عمومی کویر مرکزی ایران برگزار کرد و گزارش‌های روزانه آن از رسانه‌های ایران پخش می‌شد.

به گزارش رسانه‌های ایران، موشک‌های بالیستیک سوخت مایع «قدر» و «عماد» و موشک بالیستیک سوخت جامد دو مرحله‌ای «سجیل» در نقش ضد ناو و ضد کشتی استفاده شد که «توانستند با دقت بالا اهداف دریایی را در فاصله ۱۸۰۰ کیلومتری مورد اصابت قرار داده و برد موشک‌های دریایی ایران را به بیش از دو برابر برسانند».

امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران، در نخستین روز از آن رزمایش گفت موشک‌هایی که در این رزمایش شلیک می‌شوند، شامل «نسل جدید موشک‌های بالیستیک است که دارای سرِ جنگیِ جداشونده با آرسی‌اس و سطح مقطعی راداری پایین هستند و زمان عملیاتی و آماده شدن آنها نسبت به گذشته، به یک دهم کاهش یافته است».

رسانه‌های ایران همان روز به نقل از امیرعلی حاجی‌زاده افزوده بودند که «با ترکیب این قابلیت‌های جدید موشکی با عملیات پهپادی و استفاده از فناوری هوش مصنوعی، امروز امکان و قدرت جدیدی در سپاه متولد شد».

اما اسرائیل هیوم، روزنامه حامی دولت بنیامین نتانیاهو، روز جمعه، بیستم فروردین، نوشته است، نامه گیلعاد اردان در مورد «کشف» اقدامات اخیر موشکی ایران، در حالی برای شورای امنیت ارسال شده که دولت واشینگتن و سایر قدرت‌های جهانی به روی کوشش برای بازگشت آمریکا به برجام و احیای این توافق هسته‌ای متمرکز شده‌اند.

همزمان رسانه‌های اسرائیل خبر داده‌اند که بنیامین نتانیاهو یوسی کوهن، رئیس موساد، را راهی واشینگتن کرده تا «آگاهی‌های جدیدی» را در مورد برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران در اختیار دولت جو بایدن قرار دهد.

برخی از رسانه‌ها، «آگاهی‌های جدید» اسرائیل از برنامه هسته‌ای ایران را با اقدام اسرائیل در سرقت گسترده اسناد هسته‌ای از آرشیو اصلی سازمان اتمی ایران در زمستان سال ۱۳۹۶ مقایسه کرده اما توضیح بیشتری نداده‌اند.

اسرائیل از کوشش دولت جو بایدن و سه قدرت اروپایی برای بازگشت آمریکا به برجام عمیقا و آشکارا ناخشنود است.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، این هفته دو بار در اشاره‌ای روشن به دولت آمریکا گفت که «به بهترین دوستان و متحدین» خود تاکید می‌کنیم که این توافق هرگز اسرائیل را ملزم نخواهد کرد.

رسانه‌های اسرائیل حمله روزهای گذشته به کشتی «ایران ساویز» را در آب‌های دریای سرخ نیز از جمله اقدامی برای بیان ناخشنودی اسرائیل از بازگشت آمریکا به برجام دانسته و تاکید کردند که این حمله در بامداد روزی انجام شد که مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در وین آغاز می‌شد.

XS
SM
MD
LG