لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۳۳

«کلاس درس» فرانسه برنده نخل طلای کن شد


لوران کانته، کارگردان فرانسوی «کلاس درس». (عکس:EPA)
لوران کانته، کارگردان فرانسوی «کلاس درس». (عکس:EPA)

فيلم فرانسوی «کلاس درس» ساخته لوران کانته موفق شد روز يکشنبه نخل طلای جشنواره فيلم کن را پس از ۲۱ سال از آن يک فيلم فرانسوی کند.


رابرت دنيرو هنرپيشه معروف هاليوود نخل طلای شصت و يکمين جشنواره کن را به لورن کانته اهداء کرد.


اين نخستين بار پس از سال ۱۹۸۷ است که يک فيلم فرانسوی موفق به دريافت نخل طلا می شود. در اين سال «خورشيد شيطان» ساخته موريس پيالا، برنده نخستين جايزه کن شد.


فيلم «کلاس درس» بر اساس بيوگرافی فرانسوا يگودو، که در مدارس فرانسه تدريس می کرد، ساخته شده است.


موضوع اصلی «کلاس درس»، مشکلات دانش آموزان خارجی تبار در مدارس مناطق فقير فرانسه و تلاش معلمين و دانش آموزان است. بازيگران اين فيلم نوجوانان غير حرفه ای هستند که در همين مدارس درس می خوانند.


لوران کانته به خبرگزاری رويترز گفته است که اين نوجوانان هفته گذشته اين فيلم را ديدند و برای پنج دقيقه يه يکديگر می خنديدند و سپس به طور ناگهانی خنده ها متوقف شد.


وی افزود:«من فکر می کنم که آنها احساس کردند فيلم در مورد آنها حرف می زند و آنها با بازی کردن در اين فيلم کار مهمی را انجام داده اند.»


موضوع اصلی «کلاس درس»، مشکلات دانش آموزان خارجی تبار در مدارس مناطق فقیر فرانسه است. بازیگران این فیلم نوجوانان غیر حرفه ای هستند که در همین مدارس درس می خوانند.

يکی از مسائلی که اين فيلم به آن می پردازد، حضور جوانان خارجی تبار در جامعه فرانسه است. هنوز بسياری خاطرات شورش های سال ۲۰۰۵ در مناطق فقير در حومه شهرهای بزرگ را به ياد دارند.



۲۲ فيلم در جشنواره کن برای دريافت نخل طلا با هم به رقابت پرداختند. صاحبنظران سینمایی معتقدند که جشنواره فیلم کن، فيلم های هاليوودی را در مقابل فيلم های کم هزينه ای که مسايل و مشکلات اجتماعی را به تصوير کشيده اند، قرار داد.


فيلم «سه ميمون»، ساخته نوری بيلگ چيلان، کارگردان ترک، که داستان تراژيک يک خانواده را به تصوير کشيده است، برنده جایزه بهترین کارگردان شد.


در سه میمون، مردی برای نجات رييس اش که يک سياستمدار است، حاضر می شود به زندان برود و پس از آزادی از زندان متوجه می شود که خانواده اش از هم پاشيده و همسرش مشعوقه رييس سابق اش شده است.


«جایزه بزرگ» جشنواره کن به ماتیو گارون، فیلمساز ایتالیایی، به خاطر فیلم «گومورا» اهداء شد. این فیلم در مورد فعالیت مافیا در ناپل است.


«جایزه ویژه هیئت داوران» این جشنواره نیز به فیلم ایتالیایی «ایل دی وو» ساخته پائولو سورنتینو رسید. این فیلم در مورد زندگی جولیو آندرئوتی، نخست وزیر سابق ایتالیا ساخته شده است.


کلینت ایستوود، بازیگر و کارگردان آمریکایی، و کاترین دونوو، بازیگر فرانسوی، نیز جایزه ای برای یک عمر فعالیت هنری دریافت کردند.


«فیلم ها ما را انتخاب می کنند نه ما فیلم ها را»


وظيفه انتخاب برندگان جشنواره فیلم کن بر دوش هيئت داورانی بود که شان پن جنجالی آن را هدايت می کند.


يکی از نه عضو اين هيئت داوران، هنرمندی ايرانی تبار است که اين روزها به يک هنرمند بين المللی و سرشناس بدل شده: مرجان ساتراپی.


شان پن، روز شنبه، در مصاحبه ای با روزنامه فرانسوی زبان لوموند، چاپ پاريس، ضمن ابراز رضايت از فيلم های شرکت کننده در اين جشنواره، گفت: « جای تاسف است که فيلم های کمدی در اين جشنواره غايب بودند. دليل آن اين است که توزيع کننده های فيلم از اين واهمه دارند که حضور اين فيلم ها در کن به آنها لطمه زند.»


وی افزود: این تصور اشتباه هم وجود دارد که فيلم های کمدی نمی توانند فيلم های خیلی خوبی باشند.


شان پن می گوید:«اين کاملا اشتباه است. در آمريکا فيلم های کمدی باورنکردنی ساخته شده است. برای من لذت بخش بود که اگر می توانستم همين فيلم ها را که در نقاط ديگر دنيا ساخته شده، ببينم.»


آقای پن می گوید که علاقه چندانی برای به کار بردن واژه رقابت برای جشنواره کن را ندارد و می افزاید: من می خواهم اين جمله ديويد لينچ، کارگردان آمریکایی که رياست سال ۲۰۰۲ کن را به داشته، نقل قول کنم که گفت: «فیلم ها ما را انتخاب می کنند، نه ما فیلم ها را.»


XS
SM
MD
LG