حوادث یازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ در نیویورک و واشینگتن علاوه بر آن که قربانیان بسیار گرفت، بر اقتصاد اثر گذاشت، و به بیاطمینانی در بین ملتها و دولتها دامن زد، برندگانی هم داشت، افراد، موسسات و کشورهایی که از پیامدهای این حوادث سود فراوان بردند. با ده برنده بزرگ این حوادث در کنار ده بازنده آن آشنا شوید.
۱۰ سال پیش، دو روز پیش از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر در آمریکا، در ۹ سپتامبر ۲۰۰۱ احمد شاه مسعود در یک سوء قصد در ایالت تخار افغانستان کشته شد. او که به «شیر پنج شیر» معروف بود، یک سال پس از مرگش از سوی دولت حامد کرزی، لقب «قهرمان ملی» گرفت.
رویداد تروریستی یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ میلادی علاوه بر پیامدهای سیاسی و استراتژیک آن، بر اقتصاد آمریکا و جهان نیز تاثیر گذاشت. همزمان با دهمین سالگرد این رویداد، گفتوگوی اقتصادی امروز رادیوفردا با فریدون خاوند به همین موضوع میپردازد.
هادی قائمی پیش از آن که فعالیت خود را به عنوان فعال حقوق بشر آغاز کند، زندگی و داستان دیگری داشت. هادی قائمی در دانشگاه نیویورک تا سالها فیزیک تدریس میکرد تا روز ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ فرا رسید که زندگی اش را برای همیشه تغییر داد. پای صحبت سخنگوی کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران نشستهایم تا ببینیم در آن روز در نیویورک چه دید.
برنار هانری لوی، فیلسوف و نویسنده فرانسوی، در مطلبی که در وبسایت خبری هافینگتون پست منتشر شده دیدگاههای خود را درباره آن چه در این ۱۰ سال گذشته یا به قول وی «در کجای جنگ با تروریسم هستیم؟» مطرح کرده است.
۱۰ سال پس از فرو ریختن برجهای مرکز تجارت جهانی در نیویورک، اینک پارهای از زنان عربستان به خود اجازه میدهند، علیرغم سختگیری پلیس، در خیابانهای ریاض رانندگی کنند. در همان خیابانها، بنلادن پیشتر، ۱۲ هواپیماربا از مجموع ۱۵ تبعه سعودی عضو گروه حمله انتحاری القاعده به نیویورک و واشنگتن را به خدمت گرفته بود.
بهنام ناطقی، خبرنگار رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی در نیویورک، در سال ۲۰۰۱ از این شهر در ایالات متحده با رادیوفردا که آن زمان رادیو آزادی نام داشت همکاری میکرد.
یازده سپتامبر سال ۲۰۰۱ مطابق با روز سهشنبه، ۲۰ شهریور سال ۱۳۸۰، گزارشگران و دبیران رادیوفردا که آن زمان رادیو آزادی نام داشت هم مانند دیگر اصحاب رسانه در تمام دنیا روز بسیار پرکاری را پشت سر گذاشتند و در پایان آن روز تجربهای را با خود به خانه بردند که هنوز از یاد هیچ یک نرفته است. حمید فاطمی و بکتاش خمسهپور ۱۱ سپتامبر ده سال پیش را به یاد میآورند.
در آمریکا کمتر کسی را میتوان یافت که به یاد نداشته باشد روز یازده سپتامبر سال ۲۰۰۱ کجا بوده و چه میکرده است. اما در افغانستان در آن روز عده کمی از وقوع این حملات آگاه شدند و آن عدهای نیز که باخبر شده بودند به هیچ وجه تصور نمیکردند که این حوادث به فاصله کوتاهی کشورشان را نیز دگرگون خواهد کرد.
حملههای پیدرپی گروه تروریستی القاعده به رهبری اسامه بن لادن به برجهای دوقلوی مرکز تجارت جهانی در نیویورک و به واشینگتن خسارات جانی و مالی فراوان بر جای گذاشت. رادیوفردا نگاهی دارد به این نخستین حادثه جهانی قرن بیست و یکم از دریچه عدد و رقم.
۲۰ شهریور امسال درست ۱۰ سال از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر میگذرد. اگر قرار باشد با یک کلمه، نظرتان را در مورد حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر بیان کنید، این کلمه چه خواهد بود؟
رخدادهای ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ با خسارات مالی (صدها میلیارد دلار) و انسانی (حدود سه هزار کشته) سهمگین تاثیراتی درازمدت در سیاست خارجی و داخلی ایالات متحده، جوامع با اکثریت مسلمان در خاورمیانه و جوامع مسلمان اقلیت در ایالات متحده و اروپا داشت. فراتر از هزینهها و خسارتهای عملیات تروریستی و جنگ در ایالات متحده و کشورهای درگیر، امروز پس از گذشت یک دهه میتوان به چالشهایی که این رخداد در جامعهٔ بزرگ ایالات متحده و متحدان آن در اروپا و نیز در جوامعی با اکثریت مسلمان برانگیخت و چالشهایی که تشدید شدند و نیز نتایج آنها نگاهی انداخت.
بیشتر