لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۰۹

وبلاگ انتخابات آمریکا

هر دوی نامزدهای پیشتاز در روز سه‌شنبه، برنده نهایی رقابت بودند.
هر دوی نامزدهای پیشتاز در روز سه‌شنبه، برنده نهایی رقابت بودند.

هیلاری کلینتون آخرین پیچ تند سر راهش را برای رسیدن به نامزدی انتخابات ریاست جمهوری، به سلامت رد کرد. اما دونالد ترامپ با دست‌انداز ملایمی روبه‌رو شد که شاید تا پایان کار برایش به دردسری بزرگ تبدیل شود.

آخرین دور انتخابات درون حزبی جمهوریخواهان و دموکراتهای آمریکایی روز سه شنبه در پنج ایالت عمدتا پرجمعیت برگزار شد و نتیجه نهایی یک نفر را حسابی خوشحال کرد: هیلاری کلینتون.

و خوشحالی کلینتون از این جهت نیست که به شکل فوق‌العاده‌ای پیروز شده باشد، نه! او بسیار خوشحال است چون این بار همه پیش‌بینی‌ها درست از آب درآمد و او توانست همه انتظارات را برآورده کند.

کلینتون در چهار ایالت از پنج‌ ایالتی که انتخابات سه‌شنبه سرنوشت‌ساز برگزار شد، پیروز شد و در پنجمین ایالت نیز تا لحظه نوشته شدن این مطلب، پیشتاز است. به عبارت دیگر برای کلینتون دیگر از این بهتر نمی‌شد!

اما در آن سوی میدان، هم ترامپ پیروزی مهم و بزرگی به دست آورد و هم مخالفان ترامپ به موفقیت‌ قابل اعتنایی دست پیدا کردند. به همین دلیل شرایط جمهوریخواهان، کماکان پیچیده باقی ماند. حالا نه ترامپ می‌تواند از نامزدی قطعی خود حرف بزند و نه مخالفانش مطمئن هستند که می‌توانند متوقفش کنند.

روز سه‌شنبه چنان برای کمپین‌های دو حزب جمهوریخواه و دموکرات اهمیت پیدا کرده بود که برخی رسانه‌ها به آن لقب «سه‌شنبه بزرگ دوم» دادند. اما چه شد که در پایان این روز برخی ابهامات کماکان سرجایشان باقی ماندند؟

پایان سندرز؟

در حزب دموکرات، بر روی کاغذ هنوز همه چیز ممکن است! به همین دلیل گروهی از طرفداران سندرز که اصولا حیات کمپین او را به شکل‌گیری یک هیجان گسترده تبلیغاتی گره زده‌اند، به هیچ وجه از تک و تا نیافتاده‌اند.

اما شاید همین موضوع – یعنی نقش پررنگ این فضای پرشور خارق‌العاده و متفاوت – در وضعیت امروز مانند تیرخلاص عمل کند و نفس این کمپین را بگیرد.

داستان از این قرار است که در استراتژی تبلیغاتی برنی سندرز، بر روی پیروزی دور از انتظار در ایالت میشیگان سرمایه‌گذاری ویژه‌ای شد. و آرام آرام سندرز در ایمیلهای تبلیغاتی و همچنین سخنرانی‌هایش به این گمانه دامن زد که این پیروزی در «سه‌شنبه بزرگ دوم» نیز قابل تکرار است.

این روایت با نظرسنجی‌های ایالتهای اوهایو و ایلینوی در هم آمیخت و خیلی زود به یک باور عمومی تبدیل شد که سندرز به راستی بخت زیادی دارد که در این دو ایالت مهم پیروز شود. در پایان، او نه تنها در این ایالت‌ها باخت بلکه در ایالت کلیدی فلوریدا که در نهایت نقشی تعیین کننده نیز در انتخابات اصلی ایفا خواهد کرد، با فاصله بسیار باخت: کلینتون ۶۵ درصد آرای فلوریدا را به دست آورد و سندرز ۳۳ درصد.

مهمترین تاثیر این نتیجه نه در شمارش تعداد فرستادگان حزبی (Delegate)، بلکه بر روحیه جمعی و فضای تبلیغاتی اطراف کمپین‌ها هویدا خواهد شد. برای نامزدی که به شدت نیاز دارد تا دور موتور کمپینش هر چه زودتر بیشتر شود تا بتواند به یک مدعی واقعی تبدیل شود، باختی در این سطح نه تنها سرعت موتور را کند می‌کند بلکه می‌تواند به شکلی خزنده و آرام، موتور را به روغن‌سوزی بیاندازد و در فاصله چند هفته، کمپین سندرز را زمین‌گیر کند.

طرفداران سندرز که به شمارش فرستادگان حزبی در ایالتهایی مانند نیویورک و کالیفرنیا امید بسته‌اند، ممکن است در پایان انتخابات این ایالتها شوکه شوند، چرا که هنوز تا زمان برپایی انتخابات در این بخشهای کشور زمان زیادی باقی مانده؛ نیویورک حدود یک ماه دیگر و کالیفرنیا دو و نیم ماه دیگر نظرش را خواهد گفت. تا آن روز هر کدام از پیروزی‌های بیشتر رقیب، چونان ضربه تبری است بر تنه هیجان انتخاباتی کمپین سندرز.

مجموعه این عوامل است که موجب شده، احتمال نامزدی هیلاری کلینتون از سوی حزب دموکرات بعد از نتایج سه‌شنبه، از هر زمانی پرنگ‌تر به نظر بیاید و لحن و ژست خود او نیز بیشتر به یک نامزد قطعی تبدیل شود، تا کسی که هنوز درگیر رقابت درون حزبی است.

نامزدی ترامپ

هر کس دیگری جای ترامپ بود، حالا دیگر همه از قطعیت نامزدی او حرف می‌زدند. اما ترامپ به خاطر ترامپ بودن و البته دلایل دیگر، هنوز با مقاومت سرسختانه رقبای خود روبه‌رو است.

این در حالی است که او «سه‌شنبه بزرگ» را درو کرد و فقط در ایالت اوهایو باخت. آن را هم به فرماندار ایالت باخت. اما در عوض سناتور ایالت مهم و حیاتی فلوریدا را به شکل تحقیرآمیزی در ایالت خودش به زانو درآورد و از رقابت حذف کرد. مارکو روبیو در سخنرانی خداحافظی فقط گریه نکرد. وگرنه غمی که در لحن و بیانش بود نشان می‌داد که او تا چه حد از چنین عاقبتی در رقابتهای درون حزبی ناراضی است و چگونه با قلبی شکسته، همه چیز را به ترامپ باخته است.

با این همه، هنوز برخی سران حزب جمهوریخواه معتقدند که باید جلوی ترامپ را به هر قیمتی بگیرند و برای این موضوع، کماکان در حال نقشه‌کشیدن هستند. و بر اساس همین نقشه‌های آنهاست که ترامپ باید کماکان دست و دلش بلرزد.

در واقع باخت ترامپ در ایالت اوهایو و از دست دادن ۶۶ فرستاده حزبی این ایالت در محاسبه پیروزی نهایی او می‌تواند بسیار مهم باشد. ترامپ برای اینکه بتواند بدون اما و اگر نامزد جمهوریخواهان بشود باید ۱۲۳۷ فرستاده حزبی به دست بیاورد. او تا اینجا ۶۲۱ فرستاده به دست آورده. که از دیگران با فاصله بیشتر است. اما همچنان راه درازی تا رقم جادویی ۱۲۳۷ باقی مانده.

او تنها در صورتی می‌تواند در نهایت به تعداد ضروری (۱+۵۰ درصد کل فرستادگان حزبی) دست پیدا کند که در ادامه رقابت، ۶۰ درصد فرستادگان باقی مانده را از آن خود کند. این کار غیرممکن نیست. اما به هیچ وجه آسان هم نیست.

اگر ترامپ تا پایان به ۱۲۳۷ فرستاده حزبی دست پیدا نکند، در روز ۲۸ تیرماه سال ۹۵ در گردهمایی ملی جمهوریخواهان در دور نخست رای‌گیری از فرستادگان حزبی نمی‌تواند نامزدی را به دست بیاورد.

و در دور دوم بسیاری از این فرستادگان از تعهدی که به آرای مردم دارند رها می‌شوند و می‌توانند به هر کس دوست دارند رای بدهند. از اینجای کار دیگر زد و بندهای درون حزب است که نامزد نهایی را تعیین می‌کند و این احتمال به طور جدی مطرح است که جمهوریخواهان در این مرحله ترامپ را کنار بگذارند؛ کاری که می‌تواند برایشان به قیمت از دست رفتن انتخابات ریاست جمهوری تمام شود، ولی هویت و موجودیت «حزب معظم قدیمی – Grand Old Party» را از دست شخصیت جنجال‌آفرینی مانند ترامپ نجات دهد.

و همین احتمال است که موجب شد تا دونالد ترامپ روز چهارشنبه، حزب جمهوریخواه را با زبانی تند تهدید کند. او در مصاحبه با CNN گفت که اگر به واسطه مقرارت حزبی نتواند نامزدی را به دست بیاورد و مثلا با ۱۱۰۰ فرستاده حزبی، کنار گذاشته شود، «شورش» رخ خواهد داد و به گفته او، میلیونها نفری که به او رای داده‌اند، ساکت نخواهند نشست!

انتخابات آمریکا را می‌توانید در توئیتر نیز با من دنبال کنید:

هیلاری کلینتون و دونالد ترامپ، خود را برای رقابت نهایی آماده می‌کنند.
هیلاری کلینتون و دونالد ترامپ، خود را برای رقابت نهایی آماده می‌کنند.

انتخابات درون حزبی آمریکایی‌ها برای پیدا کردن نامزد مناسب پست ریاست جمهوری، به یکی از حساس‌ترین هفته‌های خود رسیده است. روز سه‌شنبه هفته دیگر در ایالت‌های مهم فلوریدا، میسوری، ایلونوی، کارولینای شمالی و اوهایو انتخابات برگزار خواهد شد و وسعت و جمعیت تعدادی از این ایالت‌ها موجب شده تا نقششان در نتیجه نهایی از باقی پررنگ‌تر باشد.

و این دو حزب در حالی به استقبال این روز تعیین کننده می‌روند که در نظرسنجی‌ها، نام دو نفر بیش از دیگران به عنوان برنده تکرار می‌شود: هیلاری کلینتون و دونالد ترامپ.

هر دوی این نامزدها به رغم تمام موانعی که سر راهشان هست، هم در شمارش آرا تا امروز از رقبا جلوترند و هم در نظرسنجی‌ها برای ادامه راه پیشتازند. اما تا سه‌شنبه از راه نرسد و اهالی این پنج ایالت رای خود را به صندوق نیاندازند، همچنان پیش‌بینی نتیجه نهایی ممکن نخواهد بود و این احتمال وجود دارد که در پایان روز، هم کلینتون و هم ترامپ، غمگین‌ترین نامزد این رقابت باشند!

Winner-Take- All

در جریان رقابت‌های درون حزبی جمهوریخواهان، در برخی ایالت‌ها، مقررات حزب بدین شکل است که هر کس بیشترین رای را به دست بیاورد، تمامی فرستادگان حزبی ((delegate آن ایالت در کنوانسیون ملی به نامزد برنده رای خواهند داد. مانند ایالت فلوریدا که به دلیل وسعت و جمعیتش در کنوانسیون ملی جمهوریخواهان، ۹۹ فرستاده حزبی یا رای دارد و هر کس در انتخابات این ایالت برنده شود، همه این ۹۹ رای را از آن خود خواهد کرد.

با توجه به رقابت نزدیک نامزدها در این دوره، همین ۹۹ فرستاده می‌تواند نفشی تعیین کننده برای رقابت نهایی داشته باشد. اگر کسی بخواهد در مجموع رقابتها در ۵۰ ایالت برنده شود به ۱۲۳۷ فرستاده نیاز دارد.

و در فلوریدا، مانند بسیاری از دیگر ایالتهای آمریکا، در نظرسنجی‌ها، دونالد ترامپ پیشتاز است. پس چرا باید نگران باشد؟

نگرانی اصلی کمپین ترامپ برای نبرد فلوریدا، مارکو روبیو است؛ کسی که سناتور این ایالت است و به واسطه رگ و ریشه کوبایی‌اش می‌تواند بر روی آرای گروه بزرگ مهاجرین کوبایی این ایالت حساب کند.

همزمان از زمانی که سران حزب جمهوریخواه و چهره‌هایی مانند میت رامنی، مبارزه رسانه‌ای همه جانبه خود را با ترامپ شروع کردند، وضعیت رقابت ترامپ و روبیو در نظرسنجی‌های فلوریدا به آرامی تغییر کرد و در برآیند این نظرسنجی‌ها، روبیو وضعیت بهتری پیدا کرده است. شاید همین موضوع موجب شده تا به رغم اهمیتی که شکست احتمالی فلوریدا برای مارکو روبیو دارد، او حاضر به کناره‌گیری نیست و با تمام قوا در این ایالت در حال تبلیغ است.

گرفتاری ترامپ در روز سه‌شنبه به فلوریدا ختم نمی‌شود. در همین روز در ایالت اوهایو نیز، شکل برگزاری انتخابات به روش «همه برای برنده» برگزار خواهد شد. و تمامی ۶۶ فرستاده این ایالت به برنده انتخابات خواهد رسید.

رقیب اصلی ترامپ در این ایالت، جان کیسیک، فرماندار اوهایو است! در نظرسنجی‌های این ایالت نیز در روزهای اخیر وضعیت ترامپ نسبت به کیسیک خرابتر شد و دستکم در یک نظرسنجی که توسط شبکه تلویزیونی «فاکس» انجام شد، کیسیک در این ایالت از ترامپ پیش افتاد.

و همه اینها همزمان است با آگهی‌های تمام‌نشدنی جمهوریخواهان ثروتمند که در رسانه‌های این ایالت‌ها، شب و روز پخش می‌شوند! آگهی‌هایی شبیه به این:

و همانقدر که باخت در این دو ایالت می‌تواند پیروزی نهایی ترامپ را با ابهام روبه‌رو کند، برد او در این دو ایالت در کنار ایالتهایی مانند کارولینای شمالی، ایلونوی و میسوری که بر روی هم ۱۸۷ فرستاده حزبی دارند، عملا بر امیدهای مخالفانش برای شکست او نقطه پایان خواهد گذاشت.

در حال حاضر اصلی‌ترین امید برای توقف ترامپ این است که او در پایان رقابت‌های حزبی نتواند به ۱۲۳۷ فرستاده حزبی مورد نظر دست پیدا کند. در این صورت در نخستین دور رای گیری در کنوانسیون ملی جمهوریخواهان (که روز ۱۸ ژوئیه، ۲۸ تیر ۹۵ برگزار خواهد شد)، هیچ کس به عنوان نامزد حزب جمهوریخواه انتخاب نخواهد شد. در چنین وضعیتی، رای‌گیری از فرستادگان حزبی تکرار خواهد شد و بر اساس مقررات محلی ایالت‌ها، بخشی از فرستادگان حزبی دیگر به آرای مردم ایالتشان تعهدی نخواهند داشت و به هر کس دوست داشته باشند رای خواهند داد. برخی از فرستادگان نیز در دور سوم از تعهدشان آزاد می‌شوند. مخالفان ترامپ امیدوارند که در چنین سناریویی، وقتی فرستادگان از تعهدشان به رای مردم خلاص شدند، به کسی غیر از ترامپ رای بدهند و او به شکل آبرومند و قانونمندی از رسیدن به نامزدی حزب جمهوریخواه باز بماند.

این سناریو در حالی موفق خواهد شد که از همین حالا، به ویژه در ایالتهای «همه برای برنده – winner take all»، ترامپ اول نشود. و این مساله آنقدر برای مخالفان ترامپ اهمیت دارد که در اتفاقی کم‌سابقه، کمپین روبیو از هواداران این سناتور در ایالت اوهایو خواست که به جای او به جان کیسک رای بدهند تا او برنده شود و ترامپ از اوهایو دست خالی بیرون بیاید.

و البته روبیو احتمالا امیدوار بود که در مقابل کیسیک هم اقدام مشابهی در ایالت فلوریدا انجام بدهد و بخت روبیو را برای پیروزی در آنجا بالا ببرد. اما جان کیسیک به کلی راه دیگری رفت و در پاسخ گفت: «ما بدون کمک او در اوهایو پیروز می‌شویم، همانطور که او بدون کمک ما در فلوریدا می‌بازد!»

حزب دموکرات

در جبهه مقابل، وضعیت به کلی متقاوت است و در رقابت دو نفره هیلاری کلینتون و برنی سندرز، اصولا مسایل دیگری مطرح است. در این مبارزه، بیش از آنکه خبرها بر روی آمدن و نیامدن یک نفر متمرکز باشد، مدام تفاوت سیاستهای این دو نفر و البته برنامه‌های گوناگونشان برای آینده آمریکا مطرح می‌شود و به اعتقاد ناظران، همین برنامه‌ها است که بر روی آرای آنان نیز تاثیر می‌گذارد.

بعد از شکست غالفگیرانه کلینتون در ایالت میشیگان، برخی ناظران مساله حمایت او از قراردادهای آزادی تجارت را از دلایل اصلی رای بالای سندرز توصیف کردند. داستان از این قرار است که هیلاری کلینتون از یک توافق معروف تجارت آزاد در آمریکای شمالی که توسط بیل کلینتون در سال ۱۹۹۳ امضا شد حمایت کرده است. بسیاری در ایالت مشیگان معتقدند که همان قرارداد موجب شد تا صنایع بسیاری از این ایالت مهاجرت کنند و آمار بیکاری در آنجا افزایش یابد.

شاید همین موضوع موجب شده تا کلینتون در ادامه رقابت و در مصاحبه‌های بعد از میشیگان، بیش از گذشته بر اهمیت ایجاد شغل تاکید کند و حتی از لزوم افزایش مقررات برای موسسات مالی وال‌استریت نیز حرف بزند؛ شعارهایی که محور مبارزه برنی سندرز نیز هستند و به نظر می‌رسد بر موفقیت‌های اخیرش تاثیر گذاشته است.

بهرحال حتی اگر کلینتون تمامی پنج ایالت سه‌شنبه‌‌ آینده را ببرد، برنی سندرز از رقابت کناره‌گیری نخواهد کرد. او اعلام کرده که تا روز آخر در رقابت می‌ماند. که البته این لزوما خبر بدی برای کلینتون نیست. اگر او خود را به عنوان پیروز قطعی تثبیت کند، از ادامه رقابت کم‌خطری با سندرز بهره خواهد برد تا کماکان نامش در خبرها تکرار شود و از برنامه‌هایش سخن بگوید. ضمن اینکه او در لابه‌لای همین رقابت درون حزبی نیز به حزب رقیب حمله خواهد کرد. کاری که همین حالا هم انجام می‌دهد و هرازگاهی دونالد ترامپ را دست می‌اندازد. بماند که ترامپ هم چون خود را برنده نهایی می‌داند، از همین حالا از هیچ فرصتی برای حمله به کلینتون نمی‌گذرد!

انتخابات آمریکا را می‌تواند در توییتر نیز با من - کیوان حسینی - دنبال کنید:

بیشتر

XS
SM
MD
LG